top of page

הגדילן (Milk thistle) - הזרעים שמנקים רעלים מהכבד, כיצד ללקט ומתי

כששואלים אותי בסיורים, מתי זרעי הגדילן יהיו מוכנים ובשלים לליקוט, אני תמיד עונה: יום העצמאות... (ותבדקו אותי)...


מאז ומתמיד הייתי יוצאת לשעה מדיטטיבית סביב יום העצמאות, ואוספת את הזרעים בשקית גדולה, שמא יברחו לי החוצה... כי טבעם הוא להתעופף ולחפש להם דרך עצמאית חדשה משלהם...


עם הגדילן יש לנו סיפור ארוך מתחילת החורף, מהרגע שהוא נבט, כשאת הנבטים אנחנו מלקטים לסלט טעים ורענן של תחילת החורף,

ובמהלך צמיחת העלים הענקיים שלו, שאותם אנו מכניסים לבלנדר טוב עם הקוצים כדי להכין פסטו טעים ובריא, כמו כאן בסרטון שלי:



ובהמשך כשאנו מקלפים את הפרח כדי לאכול את הלב שלו, כמו לב ארטישוק, ועד לשלב בו אנו מלקטים את הזרעים הבשלים מטעמי בריאות ולשם ניקוי רעלים אביבי.



תמונה של לב גדילן עם הזרעים הלבנים בתוכו.
תמונה של לב גדילן שקילפנו במהלך סיור ליקוט במרץ


סגולות הגדילן לבריאות הגוף

הגדילן, צמח ממשפחת המורכבים, אכיל כל כולו (מלבד הפרח היבש והקוצים סביבו), ונחשב מנקה רעלים מצויין של הגוף, מחזור הדם ובמיוחד הכבד.

הזרעים המרירים שלו הם המרפאים ומטפלים בכבד.

מרירות מניעה את הכבד ומעירה אותו מעצלנותו לעשות את תפקידו.

אנשים הסובלים מכבד שומני נשלחים לבתי טבע לקנות זרעי גדילן כדי לצרוך אותם לשם בריאותם וניקוי הכבד.


ישנם עוד צמחים שמטפלים בכבד כמו מרור הגינות וכתמה עבת שורש, אך הוא מזין יותר ומשקם יותר את הכבד מצמחים אחרים, במצבים בהם הכבד נפגע כמו צהבת וכבד שומני.

הוא צמח אלטרטיבי, מניע ומסייע לשחרור רעילות תקועה, במיוחד בשילוב מרור הגינות או כתמה עבת-שורש.

הוא מגן על הכבד במצבי רעילות כמו רעילות מתרופות או אלכוהול.

החומר הפעיל שבתוכו הוא בעצם קבוצת חומרים שנקראת סיבמרין.

בזרעי הגדילן יש שומנים שמכילים כולסטרול טוב שעוזר לכבד להשתקם.

הוא נוגד חמצון מעולה.


אף את האדמה עליה הוא גדל הגדילן מנקה ומרפא.

השימוש בזרעים היא רפואית טיפולית אך גם מניעתית!




תמונה של זרעי גדילן שחורים שליקטנו בשדה מצמח הגדילן
זרעי גדילן בשלים לשימוש כמנקה רעלים מהגוף והכבד

דרכי שימוש בזרעים:

אפשר לטחון הזרעים ולפזר בסלט.

אפשר לטחון הזרעים ולשלב בשייק.

אפשר לטחון הזרעים ולהכין מרתח.


בשאר חלקי הצמח החומר הפעיל מועט, אך הם נוגדי חמצון מעולים!


כיצד מוציאים את הזרעים מפרח הגדילן:

אם כך כיצד אנו שולפים את הזרעים הנהדרים האלה מצמח הגדילן?

שאלה שנשאלת רבות, במיוחד כשאנו עושים סיורי ליקוט בסביבות אפריל כשהפרח עדיין טרי והזרעים עדיין לא נוצרו.


בסביבות אמצע אפריל כבר תוכלו לראות גדילנים יבשים, הכוונה ראש הגדילן, הפרח, כבר לא סגול אלא הופך להיות ציצת סבא לבנה ואז מושיטים את כל אצבעות כף היד ושולפים את הזרעים, כמו בסרטון.


לפעמים תגשו לראש הצמח והוא יהיה ריק, וזה קורה כי הזרעים כבר התעופפו להם לדרך עצמאית חדשה.

אט אט תלמדו להבחין בין ראש גדילן מלא זרעים לבין זה שהתרוקן מהקן...


כאן סרטון כיצד ניגשים עם האצבעות ושולפים את הזרעים השחורים הבשלים:






אם אתם רוצים להתעמק בקורס ליקוט ורוקחות שיתחיל בנובמבר 2024 עד מאי 2025, כנסו כאן ושלחו לי הודעה ואשלח לכם פרטים וסילבוס:



ואם אתם רוצים לדעת אלו סיורי ליקוט פתוחים לקהל מתוכננים בקרוב, כנסו כאן:



bottom of page