לדר מנגו. לשמר את הקיץ: איך מכינים ומה כל כך קסום בשימור פירות וירקות?
- ג'קלין כהן-לייבה
- לפני 3 ימים
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: לפני יומיים
כשהמנגו מתרכך – אל תמהרו לזרוק! זו דווקא ההזדמנות המושלמת לשמר את טעמו של הקיץ!
מהו הלדר?
לדר הוא משחת פרי או ריבה (מקור המלה מפרסית LATAR), ובעברית תקנית המונח הוא 'גלילת פרי'.
משתמשים לרוב מפירות רכים טחונים שאותם מייבשים בחום הקיץ בתנור או בחוץ מכוסים ברשת.
הלדר מכיל מתיקות טבעית וללא תוספת סוכר. בוסט נהדר למשל לימי החורף כאשר אתם מרגישים צורך להתחזק ולהתמלא באנרגיה, תמיד תמצאו את הלדר כמנחם ומחזק!
אפשר להכין לדר מכל מיני פירות. אנשים סיפרו לי שהכינו מאבטיח אפילו.
אני מתנסה כל קיץ בשיא עונת המנגו בהכנת לדר מנגו.

מתכון ללדר מנגו טבעי
מצרכים:
- 4 מנגו בשלים מאוד (רכים ומתוקים)
- 2 כפות מיץ לימון (לא חובה אבל מומלץ לשמירה על הצבע והטעם)
הוראות הכנה לדר מנגו:
1. קילוף וטחינה
שטפו המנגו.
חתכו מצידי הגלעין ועם כף רוקנו את התכולה לכלי. אח"כ נסו להוציא את תכולת הפרי גם סביב הגלעין.
כך לכל 4 המנגו.
שימו בבלנדר והוסיפו את מיץ הלימון וטחנו את בשר הפרי בבלנדר עד לקבלת מחית חלקה.

2. ייבוש
מרחו את המחית בשכבה אחידה (דקה אך לא שקופה) על תבנית עם נייר אפייה או סיליקון.
ייבשי בתנור ב-50–70 מעלות במשך 4-6 שעות, או עד שהלדר יציב אך לא יבש מדי.
4. קירור וגלגול
לאחר שהתקרר, חתכו לרצועות עם מספריים וגלגלו (אפשר עם נייר האפייה). אחסנו בצנצנת. אני מעדיפה לאחסן במקרר.

יתרונות לדר ביתי ושימור טבעי:
1. שימור מזון עונתי:
לדר מאפשר לנצל פירות בשלים שנמצאים בשיא טעמם – וליהנות מהם גם מחוץ לעונה.
2. אפס בזבוז:
במקום לזרוק מנגו רך מדי – מכינים לדר. זו דרך מצוינת להפחית פסולת במטבח.
3. בלי חומרים משמרים או סוכר מיותר:
בניגוד ללדר תעשייתי, אתם שולטים במה שנכנס – רק פרי טבעי ולפעמים קצת לימון.
4. נוח לקחת לדרך:
קל לאחסן ולנשנש – לטיולים, תיק עבודה או תיק גן לילדים.
ואם אתם מרגישים שאתם רוצים להתעמק בנושא סגולות ונפלאות צמחי-הבר, מוזמנים להצטרף לקורס ליקוט ורוקחות מהטבע שיתחיל בנובמבר 2025.
כאן פרטים:
וכאן פרטים על סיורי הליקוט הבאים:
Comments