top of page

סלק-הבר (Wild Beet): סופרפוד נשכח עם סגולות בריאותיות מדהימות

תמונת הסופר/ת: ג'קלין כהן-לייבהג'קלין כהן-לייבה

לפגוש סלק-בר בשדה זו חויה מרנינה, מאחר וכאשר פוגשים בו וממששים את העלים העבים ומתפעלים מהברק שלהם, התחושה היא שיש כאן משהו נהדר לעבוד איתו.

יש פה שפע!

מעבר לזה שהוא מוכר לנו כבר במטבח לפני כן בצורת עלי מנגולד גדולים וכאן הוא בגרסה קטנה יותר,

או ממילוי הבורקס האהוב.


בתחילת עונת הירוקים בשדות מתבלבלים רבות איתו ועם האמיך, או עם עלי הדודא הרפואי שהוא רעיל בכלל.


תמיד טענתי שכדי לזהות עלי בר יש צורך להרגיש אותם.

תחושה ומגע שנצרבים בזכרון.

עלה סלק הבר הוא עבה ומבריק.

כשהוא קטנטן הוא דומה מאוד לעלים אחרים, אך הוא גדל במקבצים מעניינים והמקבץ יכול לסייע בזיהוי שלו.


צרור ירוק של סלק בר שנקטף וצולם בשדה
צרור סלק-בר מהשדה

סגולות סלק-הבר:


סלק הבר (Beta vulgaris subsp. maritima), שהוא אביו הקדמון של הסלק התרבותי, הוא צמח בעל ערכים תזונתיים גבוהים וסגולות רפואיות משמעותיות.


היתרונות הבריאותיים של סלק הבר:


1. תומך בבריאות מערכת העיכול


עשיר בסיבים תזונתיים – מסייע לשיפור העיכול, למניעת עצירות ולאיזון חיידקי המעיים.

מכיל תרכובות מרות – מעודד הפרשת מיצי מרה ותומך בכבד.


2. מסייע בניקוי רעלים (דטוקס)


מכיל בטאלאינים – נוגדי חמצון ייחודיים שמגנים על הכבד ועוזרים בניקוי רעלים.

עשיר במינרלים כגון מגנזיום ואשלגן – תומכים בתפקוד כליות תקין ועוזרים באיזון נוזלים בגוף.


3. משפר בריאות לב וכלי דם


עשיר בניטרטים טבעיים – מסייע בהרחבת כלי הדם, הורדת לחץ דם ושיפור זרימת הדם.

מכיל ברזל וחומצה פולית – מסייעים במניעת אנמיה ובתמיכה ביצירת תאי דם אדומים.


4. מחזק את מערכת החיסון


מכיל ויטמין C ונוגדי חמצון – מחזקים את המערכת החיסונית








שימושים קולינריים בסלק-הבר:

1. סלטים:

עלי סלק הבר הצעירים מצויינים לשימוש בסלטים טריים.

2. תבשילים:

עלי סלק הבר מצויינים בתבשילים ים-תיכוניים עם שמן זית, שום ולימון.

4. פשטידות ובורקסים

העלים הגדולים מתאימים למילוי או כחלק מפשטידות עשירות ומילוי לבורקס.

5. מרקים:

צרור סלק בר מבושל מוסיף טעם מריר ייחודי למרקים חורפיים.


מתכון למרק עם עלי סלק-בר, עולש ועדשים כתומות:

למרק הזה אני קוראת מרק בהפתעה, מאחר ולא ציפיתי לטעם נפלא כזה מעלי עולש שנחשבים מרירים.

אפילו לא חלטתי אותם כפי שנהוג.

חזרתי יום קודם מהליכת אחהצ מהשדה והשפע בשדות קרץ לי (דרך אגב כלל חשוב לכל המלקטים באשר אתם שם בגוף ובנשמה: לא יוצאים לשום מקום בלי שקיות!!!).

נתקלתי בשפע של עלי סלק-בר ועולש

לא התאפקתי וקטפתי חופן עלים טריים ואורגניים ובחינם מהשדה, של העולש וסלק הבר, ושמתי במקרר.

הייתי אחרי שבוע צינון ומרק היה תפריט חובה בימים אלה.

שמתי סיר על הכיריים,

ובינתיים שטפתי את העלים (עדיף לשטוף במי-מלח שלא יתגלו הפתעות של חרקים אחרי שעבדתם כל כך קשה על התבשיל),


אז מה אנחנו צריכים להכנת מרק סלק-הבר והעולש:

חופן גדול עלי סלק-בר צעירים ושטופים

חופן גדול עלי עולש שטופים

שמתי בבלנדר לחסוך קיצוץ ידני.

בסיר עם הבצל המוזהב (1 בצל בינוני מוזהב בשמן) הוספתי את העלים הקצוצים

הוספתי 2 כוסות עדשים כתומות שהשריתי כשעה (לא חייב לטעמי, אך זה מה שעשיתי)

מילאתי במים עד 3/4 מגובה הסיר ובישלתי כשעה עד שהעדשים היו רכות.

הוספתי תוך כדי בישול מלח וקצת פלפל שחור (בערך 2 כפיות מלח וחצי כפית פלפל שחור. תטעמו ותראו אם טעים לכם. אני אוהבת פחות מלח.

וזהו.

יש לכם מרק לשבוע שלם, עם בריאות למערכת העיכול, משביע, טעים וחם לימי החורף שיהיה נעים.



מרק סלק-בר ועולש
מרק סלק-בר ועולש






















Comments


bottom of page