
למה מר בפה הוא מרפא?
טעמם המריר של צמחים, ובמיוחד של העולש, אינו רק מאפיין ייחודי – הוא מספק שפע של יתרונות בריאותיים יוצאי דופן. המסורת הרפואית והמדע המודרני כאחד מכירים בכוחם של המרירים כמקדמי בריאות כללית ומנקים טבעיים של הגוף.
כיצד נזהה עולש?
אחד הסימנים לזיהוי עולש זה הצימוח היבש משנה קודמת. מצרפת סרטון,
הגבעול שלו מתארך ומתארך ולאורכו יש מפרקים שעליופרחו הפרחים הכחולים/סגולים שלו.
ואין כמו מראה עיניים.
וכאן סרטון על העולש הבוגר:
ועוד סרטון לזיהוי המלך המריר:
היתרונות הבריאותיים של צמחי בר מרירים כמו עולש
1. ממריצי עיכול טבעיים
הטעם המריר של העולש מגרה את בלוטות הטעם, שמעודדות את הפרשת מיצי הקיבה. הדבר מסייע לעיכול יעיל יותר, במיוחד במזונות כבדים. בנוסף, הוא מעורר את פעילות הלבלב ומקדם ספיגה טובה של חומרים מזינים מהמזון.
2. ניקוי רעלים מהכבד
מרירות הצמח מעודדת ייצור והפרשה של מיץ מרה בכבד, שתורם לפירוק שומנים ולסילוק רעלים מהגוף. העולש נחשב לצמח מוביל בתהליכי ניקוי כבד, מה שתורם גם לשיפור מראה העור ולתחושת אנרגיה כללית.
3. שיפור חילוף החומרים
העידוד של ייצור מיצי עיכול והפרשת מיצי מרה משפר את תהליך חילוף החומרים בגוף, ובכך מסייע בשמירה על משקל תקין ובאיזון רמות השומנים בדם.
4. תמיכה במערכת החיסון
חומרים פעילים בצמחים מרירים, כמו אלה הנמצאים בעולש, משפרים את פעילות המעי – בית הגידול של רוב תאי מערכת החיסון שלנו. בנוסף, צריכת מזונות מרירים מסייעת באיזון חיידקי המעי ותומכת בתפקודם התקין.
5. ויסות רמות סוכר בדם
אחד היתרונות המרכזיים של העולש, הנובע בעיקר מהמרירות שלו, הוא היכולת לעזור באיזון רמות הסוכר בדם. חומרים פעילים כמו אינולין תומכים בשחרור איטי ומבוקר של סוכר למערכת הדם, מה שהופך אותו לצמח מועיל עבור סובלים מסוכרת סוג 2 או תנגודת לאינסולין.
6. תמיכה בתיאבון מאוזן
המרירות של העולש מסייעת באיזון תחושת הרעב והשובע. צריכתו לפני הארוחה יכולה להפחית תשוקה לאכילת יתר ולעודד אכילה מודעת יותר.
למה דווקא מריר?
בחיי היומיום, אנשים רבים נמנעים מטעמים מרירים, אך בטבע, המרירות מסמלת עוצמה תרפויטית. מסורות עתיקות כמו הרפואה הסינית והאיורוודה מעריכות את הערך של טעמים מרירים לשמירה על איזון הגוף והנפש.
העולש הוא מתנה מהטבע שמזכירה לנו את כוחו של הטעם המריר. שילובו בתפריט היומי הוא דרך נפלאה להרוויח בריאות, חיוניות וניקוי פנימי.
עולש (Chicory) – סגולות ושימושים
עולש הוא צמח בר רב-שנתי ממשפחת המורכבים, המוכר במטבח הים-תיכוני כירק מאכל ובמסורת הרפואית בזכות סגולותיו הרבות. ניתן למצוא אותו בטבע בעונת החורף, והוא משמש הן לעליו העדינים והן לשורשיו החזקים.
סגולות בריאותיות של העולש:
1. עשיר בנוגדי חמצון:
העולש מכיל תרכובות פנוליות שמסייעות להגן על התאים מפני נזק חמצוני.
2. תומך בעיכול:
השורש של העולש עשיר באינולין – סיב תזונתי פרה-ביוטי שמסייע בתמיכה בחיידקי המעיים הטובים, משפר את תהליך העיכול ומקדם בריאות מעיים.
3. מטהר את הכבד:
במסורת הרפואית, העולש ידוע כצמח המסייע לניקוי רעלים מהכבד ותומך בתפקודו.
4. משתן טבעי:
העולש מעודד ייצור שתן ומסייע להפחתת בצקות ולהוצאת רעלים מהגוף.
5. מאזן רמות סוכר בדם:
האינולין בעולש עשוי לעזור באיזון רמות הסוכר, ולכן מומלץ לשימוש במקרים של סוכרת סוג 2.
6. תומך בלב וכלי הדם:
העולש מסייע להפחתת רמות כולסטרול “רע” בדם ומעודד זרימת דם תקינה.
שימושים קולינריים בעולש:
1. סלטים:
עלי העולש הצעירים והעדינים משמשים כבסיס לסלטים רעננים, בזכות הטעם המריר-מעודן שלהם.
2. תבשילים:
עלי עולש משתלבים נהדר בתבשילים ים-תיכוניים עם שמן זית, שום ולימון.
3. משקה תחליף קפה:
שורש העולש, לאחר ייבוש וקלייה, משמש כתחליף קפה נטול קפאין בזכות טעמו העמוק והמריר.
4. פשטידות וממולאים:
העלים הגדולים מתאימים למילוי או כחלק מפשטידות עשירות.
5. מרקים:
עולש מבושל מוסיף טעם מריר ייחודי למרקים חורפיים.
מתכון למרק עם עלי עולש, סלק-בר ועדשים כתומות:
למרק הזה אני קוראת מרק בהפתעה, מאחר ולא ציפיתי לטעם נפלא כזה מעלי עולש שנחשבים מרירים.
אפילו לא חלטתי אותם כפי שנהוג.
חזרתי יום קודם מהליכת אחהצ מהשדה והשפע בשדות קרץ לי (דרך אגב כלל חשוב לכל המלקטים באשר אתם שם בגוף ובנשמה: לא יוצאים לשום מקום בלי שקיות!!!).
נתקלתי בשפע של עלי סלק-בר ועולש (כאן מטה מצרפת סרטונים של העלים וכיצד הם נראים בשדה),
לא התאפקתי וקטפתי חופן עלים טריים ואורגניים ובחינם מהשדה, של העולש וסלק הבר, ושמתי במקרר.
הייתי אחרי שבוע צינון ומרק היה תפריט חובה בימים אלה.
שמתי סיר על הכיריים,
ובינתיים שטפתי את העלים (עדיף לשטוף במי-מלח שלא יתגלו הפתעות של חרקים אחרי שעבדתם כל כך קשה על התבשיל),
אז מה אנחנו צריכים להכנת מרק העולש:
חופן גדול עלי עולש צעירים ושטופים
חופן גדול עלי סלק-בר שטופים
שמתי בבלנדר לחסוך קיצוץ ידני.
בסיר עם הבצל המוזהב (1 בצל בינוני מוזהב בשמן) הוספתי את העלים הקצוצים
הוספתי 2 כוסות עדשים כתומות שהשריתי כשעה (לא חייב לטעמי, אך זה מה שעשיתי)
מילאתי במים עד 3/4 מגובה הסיר ובישלתי כשעה עד שהעדשים היו רכות.
הוספתי תוך כדי בישול מלח וקצת פלפל שחור (בערך 2 כפיות מלח וחצי כפית פלפל שחור. תטעמו ותראו אם טעים לכם. אני אוהבת פחות מלח.
וזהו.
יש לכם מרק לשבוע שלם, עם בריאות למערכת העיכול, משביע, טעים וחם לימי החורף שיהיה נעים.

Comments