top of page

קסם הצלף הקוצני (Thorny Caper) - סגולותיו ומתכון להכנת צלפים כבושים

כמעט תמיד כאשר בסיורי הליקוט שלי טועמים את הצלפים הכבושים שלי, אני שומעת: ווואיי, זה הרבה יותר טעים ממה שקונים בחנות, וגם יותר טעים ממה שקנינו באיטליה...


אז אני שמחה שאני גורמת לחוויה מתקנת לרבים, וזו גם סיבה מצויינת להתחיל לכבוש צלפים: זה הרבה יותר טעים!

וגם פשוט מאוד לכבוש צלפים!


וכמו בהרבה עבודות קדומות, העבודה הלא פשוטה היא ליקוט הצלפים. לא בגלל שהוא דוקר, אלא בשל גודלם הקטן וזמן האיסוף הארוך יחסית.

אך אתם לא צריכים יותר מנצנצנת קטנה כדי ליהנות מכל החוויה.


כיצד לזהות צלף קוצני מרחוק?...

רבים שואלים אותי היכן יש צמחי צלף?...

ואני תמיד עונה: צמחי-צלף יש כמעט בכל מקום, צריך רק לדעת לזהות אותם...

וזה קורה במיוחד אם אתם מגיעים לסיור ליקוט ועושים איתו היכרות מקרוב!

כאשר אתם נוסעים/הולכים שימו לב לשיח נמוך פורח בפריחה לבנה בולטת. הוא יהיה בין הבודדים שפורחים בעונת הקיץ (הצלף מתחיל ללבלב ולפרוח מחודש מאי עד סוף יולי)

סמנו אותו, התקרבו ובדקו האם מדובר בצלף.

באם כן, הוא יפרח שם כל שנה, שכן הצלף הוא צמח חזק ושורד בתנאים קשים ומסמל אף את העם היהודי בתכונה זו.

כך סמנו לכם מספר שיחי צלף והגיעו אליהם כל עונה.




תמונה של צמח הצלף הקוצני ופרח הצלף פורח בצבע ורוד/סגול באמצע הצמח
תמונה של ליקוטינה: צמח הצלף הקוצני בפריחה

כיצד לקטוף את ניצני פרחי הצלף הקוצני?

שימו לב, כדי לא להידקר מעבודת ליקוט הצלפים (יש קוצים מעוקלים לכל אורך הגבעול), אתם מכופפים קלות את ניצן הפרח כך שהוא נשבר/נקטם מהגבעול תחתיו, ולא מושכים אותו, כי אז קוץ הצלף יחזור אליכם בצליפה.


מי אתם הצלפים הכבושים?

הצלפים הכבושים בצנצנת הם בעצם ניצני פרחיו היפים של הצלף!

ניצנים סגורים שאנו קוטפים כדי לכבוש אותם.

בהמשך כשיתפתחו פירות ניתן גם אותם לכבוש. הפירות נראים כמו מלפפון קטן וככל שהוא קטן יותר, כך הוא טעים יותר.


זכרונות ילדות עם הצלף הקוצני:

גרנו בצפת, ואמי נהגה לשלוח אותנו, ילדיה, בקיץ לאזור הר כנען, לאסוף לה 'כבר' KBAR בטוניסאית, שהם פרחי הצלף, כדי להכין צלפים כבושים.

שם בין אבני צפת הקדמוניות הדקירות זכורות לי... אך גם זכור לי שהיינו נוהגים לקטוף את העלי, החלק הזכרי המרכזי מהפרח הפורח, ומציירים עם קצהו על כף היד (טיפת צבע סגול היתה מבצבצת מקצהו).

היינו חוזרים לבית שמחים וטובי לב.

ואמי נהגה להניח את ניצני הצלף בקערה עם מלח למשך 3 ימים, וכל יום היתה מחליפה, ובסיום התהליך מצנצנת.


והנה כאן המתכון של אמי מזל ז"ל:

ניצני צלף קוצני סגורים (אין מה לקטוף את הגדולים שתוך יום יפתחו, כיון שיפתחו במי המלח אפילו (עקשנים כמו הצמח הם!). השאירו אותם על השיח כדי שיבלטו מרחוק ויוכלו לזהות את הצמח מי שירצה לקטוף.

בשיא העונה אפשר גם למצא על שיח הצלף הקוצני פירות קטנטנים וגם אותם ניתן לכבוש.


השרו את ניצני הצלף במי מלח במשך 3 יום, כאשר אתם מחליפים את מי המלח כל יום.

ביום הרביעי סננו מהמים ושימו הצלפים בצנצנת

הכינו תמיסת מי מלח ביחס של 1 כף מלח שטוחה ל-1 כוס מים של 200 מ"ל.

מלאו את הנצנצת במי המלח, הוסיפו שן שום, קוביות לימון, ו-2 כפות חומץ.

הצלפים יהיו מוכנים לאחר 3 שבועות או לאחר ששינו צבע מירוק רענן לחום-ירוק צבאי.


 תמונה של צלפים כבושים: ניצני פרחים ופירות צלף קוצני
תמונה של ליקוטינה: צלפים כבושים מהמטבח של ג'קלינה

סרטון כיצד לכבוש צלפים בקלות:





סגולותיו של הצלף הקוצני:

שימוש קולינרי:

  • הפרי: פקעי הפרחים הצעירים, המכונים "קָפָרִים", משמשים כתבלין פופולרי במטבחים רבים בעולם. ניתן למצוא אותם טריים, כבושים או מיובשים. קָפָרִים ידועים בטעמם החמצמץ והפיקנטי, ומוסיפים טעם ייחודי לסלטים, רטבים, פסטות, דגים ועוד.

לצלפים מיחסים סגולות של פריון והגברת החשק המיני ופירותיו אף נקראים אביונות.


  • חקלאות: הצלף ידוע כצמח מרפא, ונשתל לעתים קרובות לצורך משיכת דבורים, המועילות להאבקה של צמחים אחרים.


ואם אתם רוצים להתעמק בנושא ליקוט צמחי-בר ואף רוקחות מהטבע, מוזמנים להצטרף לקורס הליקוט והרוקחות שלי: קסם צמחי-הבר, שיתחיל בנובמבר 2024, כאן פרטים:



bottom of page