top of page

ינבוט השדה - Prosopis Farcta, לא מה שחשבתם... - סגולות ושימושים

עודכן: 12 בספט׳

מי אתה ינבוט השדה?


בתקופת הקיץ ינבוט השדה הוא אחד מהצמחים הבודדים המוריקים את השדות השוממים.

גדל בשטחים פתוחים ובאזורים חמים.

טוענים ששורשיו מגיעים לעומק של כ-8 מטר מתחת לאדמה ומה שאנו רואים בשדה היא למעשה צמרתו של הינבוט, שהיא משפחה עניפה. (שמעתי פעם מישהו שטוען שכל הינבוטים בעולם מחוברים עמוק מתחת לאדמה... מעורר מחשבות...).

זוכרת גם שבאחד מהטיולים בשדות, בקיץ, נתקלתי בשדה שהיה שחור לאחר שריפה שהיתה בו, והיחיד שבצבץ ממנו ירוק ועליז היה הינבוט...

עד כדי כך הוא צמח חזק.

החקלאים כמובן שונאים אותו.


צמח ינבוט השדדה עם 10 פירות חומים עליו
צמח ופירות ינבוט השדה

הינבוט הוא אחד הצמחים הבודדים שאנחנו יכולים ללקט בקיץ השחון שלנו (מעבר לפירות המבשילים על העצים).

הינבוט שייך למשפחת הקטניות ובעבר בתקופות עתיקות בזמני דחק נאכל וחזר לתודעה בתקופות הישרדותיות (מאז הקורונה...), ובעידן המודעות לצמחי-בר אכילים לא מרוססים ועם ערכים תזונתיים חשובים לבריאותנו לחא התערבות תעשייתית.


בסרטון קצר ביוטיוב אני מסבירה כיצד נראה ואיך ללקט אותו ולמה (ערכים בריאותיים ורפואיים למערכת העיכול למשל. מזרז את פעילות הקיבה (סיבה מצויינת ללקט אותו. כי רוב האנשים סובלים ממצב הפוך של קיבה קשה וישמחו לשחרר את הגוף מרעלים, גם אם זה אומר ללקט ינבוט... כמו כן הוא עוזר להילחם בסכרת).


ינבוט השדה, למרות היותו נתפס לעיתים כ"עשב רע" (החקלאים שונאים אותו בשל נחישותו לצמוח ועומק שורשיו), הוא צמח מרפא בעל היסטוריה ארוכה של שימוש מסורתי. הפירות שלו מכילים מגוון חומרים פעילים, אשר מקנים לו תכונות רפואיות ייחודיות.

הפירות שלו נאכלים מיובשים, ומשמשים כתוסף תזונה עשיר בחלבון.


ליקוט פירות ינבוט:

את פירות הינבוט יש ללקט מהשדה כשהם בצבע חום כהה, בשלים לגמרי! רצוי להשתמש בכפפות, כדי להימנע מדקירות מקוצי צמח הינבוט עצמו.

לעתים תיתקלו בשדה עם המון פירות ינבוט ולעתים לא תמצאו אף צמח אחד עם פירות. מניחה שזה עניין של הפריה על ידי מעופפים באם נמצאים שם, באם לאו.

יש לשים לב שאתם מלקטים פירות ינבוט ללא חורים שמעידים על כך שביקרו בינבוט כבר מזיקים. דהיינו זה מעין גבול דק בין הזמן שהינבוט מבשיל לבין פרק הזמן שלא ביקרו בו מזיקים.

אחרי שליקטתם את הפירות הטובים, אפשר לאחסן במקרר בקופסא סגורה עד לשימוש.

שימו לב! לא לזרוק פרי ינבוט בגינה שלכם בטעות, אם אתם לא רוצים שהיא תתמלא בצמח ינבוט עיקש שלא תצליחו לעקור לעולם!!



כף יד אוחזת בפירות ינבוט השדה שלוקטו
פירות ינבוט השדה

סגולותיו של ינבוט השדה:

1. מקור טוב לחלבון: מכיוון שהוא קטניה – הפרי מכיל חלבונים צמחיים בכמות נאה יחסית לצמחי בר.


2. עשיר בסיבים תזונתיים: מסייע בשיפור תפקוד מערכת העיכול, תורם לתחושת שובע ומסייע באיזון רמות סוכר בדם.


3. ערכים גליקמיים נמוכים: בשל תכולת הסיבים והפחמימות המורכבות שבו, ינבוט השדה אינו גורם לעלייה חדה ברמות הסוכר.


4. נוגדי חמצון: מכיל פוליפנולים, שיכולים לתרום בהגנה על התאים מפני נזק חמצוני ודלקות.


5. בעל סגולות רפואיות מסורתיות: שימש ברפואה העממית כעוזר לבעיות עיכול וחולשה כללית.


שימושים בפירות ינבוט השדה:


אני מאוד אוהבת ללקט את פירות הינבוט הבשלים/חומים, לטחון ולשלב אותו במרק. הינבוט מסמיך את המרק ונותן לו טעם פטרייתי עמוק ומיוחד.

צלחת מרק ירקות סתיו בה שילבנו את אבקת הינבוט
מרק ירקות סתיו בתוספת אבקת ינבוט

אני גם מאוד אוהבת לשלב אותו בקרקרים נהדרים מכוסמין, עם עוד גרעינים/זרעים בריאים. הנה כאן המתכון:


מתכון לקרקר עם אבקת ינבוט:

2 כוסות קמח כוסמין

1/4 כוס אבקת ינבוט השדה שעברה דרך מסננת

1 כוס של כל מיני זרעים/גרעינים כגון: פשתן שלם, קצח, גרעיני חמניה/דלעת, שומשום (לאלה שאוהבים סדר - רבע כוס מכל דבר)

חצי כוס שמן זית

חצי כוס מים

1 כפית מלח גס


מערבבים הכל לבצק

מחלקים ל-2 חצאים

לרדד כל חצי דק דק

להניח בתבנית על נייר אפיה

לחתוך לריבועים

לתנור 180 מעלות כ-10 דקות או עד שמזהיב.

שימו לב שלא ישרף! זה מוכן מהר מאוד!


תיהנו וספרו לי איך יצא!

קרקרים עם זרעים למיניהם בשילוב אבקת ינבוט
קרקרים נהדרים בשילוב אבקת ינבוט השדה

והנה כאן הסרטון ביוטיוב שלי, המסביר כיצד נראה צמח הינבוט וכיצד ללקט אותו:



וכאן סרטון על הכנת אבקה מפירות הינבוט ושימושים:




יד אוחזת פירות ינבוט ומתחתיה צלחת עם אבקת ינבוט
אבקת פירות ינבוט השדה

ואם תרצו להתעמק ולהכיר מקרוב את עולם הליקוט לאורך כל עונות השנה, הצטרפו לקורס הליקוט שלנו שיתחיל בסתיו.



למבחר סיורי הליקוט הפתוחים לקהל, כנסו כאן:



למבחר מוצרי הרוקחות שלי, מצמחי-מרפא:













תגובות


bottom of page