top of page

בלוטי אלון אכילים: כיצד להשתמש ולהכין חומר גלם מהטבע, ללא גלוטן (Edible Acorns)


בלוטי האלון – האגוזים הקטנים שנופלים מהעץ בסתיו – הם הרבה יותר מתזונה של סנאים. לאורך ההיסטוריה שימשו הבלוטים מזון בסיסי בתרבויות רבות.


אני הכנתי מהם קרקרים טעימים מאוד! המתכון מטה.

וגם אוהבת לשלב את חומר הגלם הנהדר שמתקבל, שיש לו ערכים כמו לאגוזים, בפסטו עם עלים ירוקים מהבר, שמופיעים עם בא הגשמים. כאן מתכון לפסטו גדילן.


2. איסוף בלוטי אלון מתאימים למאכל

הבלוטים של כל סוגי האלונים בארץ אכילים.

הגדולים ביותר הם הבלוטים של אלון התבור.

ניתן למצא אותם באזורים הריים וביערות.

מאחר ועיבוד הבלוטים כחומר גלם למאכל כרוך בעבודה רבה של קילוף הבלוט, טחינה והשרייה והוצאת התאנינים (העפיצות) שנמצאת בבלוט, עדיף כבר לעשות זאת עם בלוטים גדולים, ולא למשל בלוטים קטנים יותר כמו למשל של אלון מצוי.


בלוט של אלון התבור (הגדול) מול בלוט של  אלון מצוי
בלוט של אלון התבור (הגדול) מול בלוט של אלון מצוי

3. איך לעבד בלוטים לשימוש במטבח

שיטות להוצאת הטאנינים (השריה במים חמים או קרים), ייבוש, טחינה לקמח ואחסון נכון.

אחרי שאספתם בלוטים (ללא הספלול, 'הבית' של הבלוט, שאותו ניתן בקלות לשלוף), דרך אגב, עדיף לעבוד עם בלוטים ירוקים וטריים שיהיו קלים לעיבוד מאשר בלוטים חומים, עוברים לעבודת הקילוף של הבלוט.

בסרטון המצ"ב אני מראה כיצד לקלף אותם.

שימו לב!!! זו עבודה עם סכין והיא לא מתאימה לילדים!!




  1. עיכוד הבלוט לחומר גלם שימושי במטבח:

לאחר שקילפנו את הבלוט ונשארנו עם החומר הרך הפנימי,

אנו מעבירים את הבלוטים הקלופים לבלנד. רצוי להוסיף מים כדי שהטחינה תהיה רכה ולא תקשה על הבלנד.

אחרי הטחינה נקבל עיסה בצבע בהיר שאם נעביר לצנצנת, נראה שהחלק העליון של המים הופכים לצהובים.

את כל העיסה נעביר למסננת ונשטוף במים עד שהמים יהפכו לנקיים ולא יוציאו יותר צבע בהיר חלבי.


נסנן ונשים את חומר הגלם המתקבל למחבת יבשה ונייבש את השבבים שקיבלנו על אש נמוכה במחבת יבשה. חשוב להקפיד לערבב כדי לקבל שבבים מופרדים.



5. שימושים בקמח/שבבי בלוטים


אני מאוד אוהבת להכין קרקרים נהדרים על בסיס קמח כוסמין, ובו משלבת את שבבי בלוטי האלון, ועוד.


מתכון לקרקר בלוטי אלון:

2 כוסות קמח כוסמין

1/4 כוס שבבי בלוטי אלון

1 כוס של כל מיני זרעים/גרעינים כגון: פשתן שלם, קצח, גרעיני חמניה/דלעת, שומשום (לאלה שאוהבים סדר - רבע כוס מכל דבר)

אפשר לשלב יותר משבבי האלון או כל סוג של זרעים גרעינים שיש לכם במזווה. העיקר שיצא 1 ורבע כוס מתערובת הגרעינים.

חצי כוס שמן זית

חצי כוס מים

1 כפית מלח גס


מערבבים הכל לבצק

מחלקים ל-2 חצאים

לרדד כל חצי דק דק

להניח בתבנית על נייר אפיה

לחתוך לריבועים

לתנור 180 מעלות כ-10 דקות או עד שמזהיב.

שימו לב שלא ישרף! זה מוכן מהר מאוד!


תיהנו וספרו לי איך יצא!


קופסה ובה קרקרים וצלוחית תכלת ובה שבבי בלוטי אלון וכן בלוטים

6. היתרונות הבריאותיים של בלוטים

עשירים בפחמימות מורכבות, סיבים, מגנזיום, אשלגן ונוגדי חמצון. תומכים בעיכול, מאוזנים גלוקוז, ומזינים במיוחד.


סגולות הבלוטים:

- ללא גלוטן ומתאימים גם לתזונת פליאו

- תכונות אנטי-דלקתיות

עשירים במינרלים חיוניים

- מזון בר-קיימא מהטבע

- בעלי אינדקס גליקמי נמוך



ואם אתם מרגישים שאתם רוצים להתעמק בנושא סגולות ונפלאות צמחי-הבר, מוזמנים להצטרף לקורס ליקוט ורוקחות מהטבע שיתחיל בנובמבר 2025.

כאן פרטים:





וכאן פרטים על סיורי הליקוט הבאים:



לחנות מוצרי הרוקחות שלי, שאני רוקחת באהבה מצמחי-הבר שאני מלקטת:


תגובות


bottom of page