שומר-בר - (Fennel) - הצמח הריחני שמרגיע את מערכת העיכול ומחזק את הגוף
- ג'קלין כהן-לייבה
- 7 ביולי
- זמן קריאה 6 דקות
עודכן: 13 ביולי
אוהבים או לא?....
בכל סיור ליקוט שאני עורכת יהיו כאלה שיתפעלו מריח השומר ויהיו כאלה שממש לא...
אז גם אם אתם לא שייכים לקבוצה הראשונה מוזמנים להמשיך לקרא, כי יש מצב שתרצו להכיר מקרוב את הצמח הזה, שעוזר לנו במצבים יום-יומיים כמו:
הרגעת מערכת העיכול
חיזוק הגוף והמערכת החיסונית
הקלה על גלי חום
תמיכה בבריאות הנשימה
העשרת תנובת חלב-אם
(שימו לב, שומר-בר אסור לנשים עם היסטוריה של סרטן שד/חם או כאלה הנמצאות בטיפול הורמונלי. יש להיוועץ עם גורם רפואי מוסמך).
בסיורי הליקוט כשאנו מדברים על סגולות שומר-הבר לוקח זמן עד שמקשרים בינו לבין התה שהכנתם לתינוקות שלכם כשהיו קטנים וסבלו ומכאבי גזים במערכת העיכול.
שילמתם עליו יקר כי הייתם הורים צעירים שרצו רק טוב לתינוק שלהם, אבל את הזרעים של שומר-הבר אפשר בקלות למצא בשדות וביערות, בדרך כלל באזורים סלעיים ואף ליד שטחים חקלאיים.
תזהו אותו מרחוק בשל גובה גבעוליו שמגיעים ליותר ממטר ובולטים מרחוק, ואף הפריחה הצ
הובה שלו בקיץ בולטת.
כמעט תמיד נראה אותו בסיורי הליקוט שלנו ואתם מוזמנים תמיד להצטרף ולהכיר אותו מקרוב.

שומר בר, או בשמו המדעי Foeniculum vulgare, הוא צמח פראי שמוכר כבר מאות שנים בזכות סגולותיו הבריאותיות והטעם הייחודי שלו. הצמח נפוץ בטבע בישראל ובאזור הים התיכון, והוא משמש הן כתבלין, הן כתרופה טבעית להרגעת מערכת העיכול והקלה על גלי חום, וכמו כן כמזון מזין המחזק את הגוף.
שומר-הבר שייך למשפחת הסוככיים הענפה, בה גם צמחים לא אכילים, והוא מאוד דומה בעלים שלו (לפחות בתקופת החורף, כשהוא מתחיל ללבלב), לכלך הרעיל.
אך אל דאגה, אתם תזהו את שומר-הבר לפי הריח שלו.
במשפחת הסוככיים, במקרים רבים, אנחנו חייבים להפעיל את חוש הריח!!
ועם הזמן, ככל שתצאו יותר ללקט, וככל שתרגישו את הצמחים מקרוב, כך תזהו אותם ביתר קלות.
(מוזמנים להצטרף לקורס הליקוט שלי שמתחיל בסתיו, קורס ממוקד עם ידע רב ושימושי. קישור לפרטים מכאן).
למטה כתבתי על ההבדלים בינו לבין הכלך.
לשומר-הבר תמיד יהיה מה להציע לנו:
גבעולים ירוקים צעירים רעננים,
פרחים צהובים אכילים וטעימים גם לקישוט נהדרים
זרעים טעימים ירוקים צעירים
זרעים בוגרים מתוקים.
גבעולים גם טריים וגם יבשים לכרוך בצק או קציצה.

מה זה שומר בר?
שומר בר הוא צמח עשבוני גבוה יחסית עם עלים דקים ומלאי ניחוח של אניס. הוא שונה מהשומר התרבותי שאנו מוצאים בסופר בשוק הירקות. שומר הבר גדל פרא בשדות, בדרך כלל ליד שטחים חקלאיים ובאזורים סלעיים.
שומר תרבותי מול שומר-בר - מה ההבדל?
פעמים רבות שואלים אותי בסיורי הליקוט ליד שומר-הבר: היכן פקעת השומר? ודאי הבנתם שהשאלה מתייחסת לשומר שאנו קונים בסופר-מרקט.
ובכן, השומר שאנו קונים בסופרמרקט הוא גבעול מעובה של שומר-הבר!
אל תחפרו מתחת לצמח שומר-הבר ואל תחפשו את הפקעת, כי לא תמצאו!
הנה ראו כאן בתמונה את הדמיון:

סגולות רפואיות של שומר בר
השומר (בעיקר הזרעים, אך גם העלים והגבעולים) מחזק את הגוף בכמה אופנים:
1. משפר עיכול וקליטת מזון:
הוא מפחית גזים, נפיחות, עוויתות בבטן ותורם לעיכול תקין – מה שמוביל לספיגה טובה יותר של רכיבים תזונתיים מהמזון.
2. אנטי דלקתי:
החומרים הפעילים שבו (כמו אנתול) נוגדי דלקת, עוזרים להרגעת תהליכים דלקתיים כרוניים.
3. עשיר בנוגדי חמצון:
השומר מכיל ויטמין C, בטא-קרוטן ופלבנואידים שמחסלים רדיקלים חופשיים ותורמים לחיוניות, אנרגיה ומניעת מחלות.
4. תמיכה הורמונלית:
בזכות דמיון כימי לאסטרוגן, השומר מסייע לאיזון הורמונלי (בעיקר בנשים), תומך בתקופות מעבר כמו גיל המעבר, ומחזק את תחושת היציבות הגופנית.
5. נוגד חיידקים ותולעים:
השומר יעיל בניקוי מערכת העיכול ממזהמים (כולל תולעים) – מה שמקל על הגוף לתפקד בעוצמה.
6. חיזוק מערכת הנשימה:
הוא מכייח עדין, עוזר לשחרר ליחה, מרחיב סימפונות – מתאים במיוחד למחלות חורף וחולשה כללית.
- הרגעת מערכת העיכול – שומר בר ידוע כיעיל לטיפול בגזים, נפיחויות וכאבי בטן, בזכות תכולת שמנים אתריים שמרגיעים את שרירי מערכת העיכול.
- חיזוק הגוף והמערכת החיסונית – הצמח עשיר בוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון המסייעים להחלמה מהירה וחיזוק הכללי.
שומר – גם מעכל, גם מחזק: כך הוא תורם לחיוניות הגוף
מעבר לפעולתו המרגיעה על מערכת העיכול, השומר (Fennel) נחשב לצמח מחזק כללי: הוא עשיר בנוגדי חמצון, תומך באיזון הורמונלי, מחטא את מערכת העיכול, ומסייע בניקוי הלימפה. הודות לפעולתו האנטי-דלקתית והמחטאת, הוא מתאים לתקופות של חולשה, התאוששות ממחלות, או שגרה מתישה – ומספק לגוף תחושת קלילות, יציבות ואנרגיה מתחדשת.
- הקלה על גלי חום – שומר בר מסייע לנשים בגיל המעבר להפחית גלי חום ותסמינים נוספים.
- תמיכה בבריאות הנשימה – שימוש בשמן שומר בר יכול לסייע בהקלה על שיעול וקשיי נשימה.
חליטת זרעי שומר להקלה על גלי-חום בגיל המעבר:
קחו כפית זרעי שומר (אותם ניתן הן ללקט או לקנות בחנות תבלינים), שימו בקומקום רשת זכוכית, שפכו מים רותחים ותנו לזה להתקרר.
שתו כ-3 כוסות ביום.
לא חייבים לשתות את החליטה חמה. בהחלט חליטה קרה מקעננת בקיץ.
השומר מעשיר את האסטרוגן בגוף האשה, שהולך ומדלדל עם הגיל, וזה גורם לגלי החום המפורסמים.
חליטה זומעולה גם להרגית מערכת העיכול!
בקיץ יש לשמור במקרר.


(שימו לב, שומר-בר אסור לנשים עם היסטוריה של סרטן שד/חם או כאלה הנמצאות בטיפול הורמונלי. יש להיוועץ עם גורם רפואי מוסמך).
מה אוכלים בשומר בר?
ניתן לאכול את העלים, הגבעולים, הפרחים והזרעים. הזרעים טעימים כתבלין ותורמים למטבח הטבעי והבריא, בעוד שהעלים והגבעולים מתאימים לסלטים, תיבול מנות, ומרקים.
אני אוהבת לשלב את השומר בתבשילי עדשים, גם כתבלין וגם כהקלה על פעילות מערכת העיכול.
מתכונים להכנה עם שומר-בר:
בסיורי הליקוט שלנו אנו נוהגים להכין כדורי תמרים וחרובים לקינוח ובשביל הטאצ המיוחד בטעם מוסיפים להם שומר.
המטפלת ההודית של אמי ז"ל, נהגה לשלב אותם בקציצות עדשים (Vade), ותבשיל אורז בסמטי חגיגי ועשיר ומלא כל טוב (Biriyani), בהם נהגה לפנק אותי כשאני מגיעה לבקר את אמא.
לצערי אין לי המתכונים האלה, אך יש לי אחרים.
מתכון לעוגיות עם שומר בר – טעם טבעי ובריא:
מרכיבים:
- 1 כוס קמח מלא
- 1/2 כוס סוכר חום
- 1/4 כוס שמן זית
- 1 ביצה
- 1 כף זרעי שומר בר טחונים
- 1 כפית אבקת אפייה
- קורט מלח
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
2. מערבבים את כל החומרים בקערה עד לקבלת בצק אחיד.
3. יוצרים עוגיות קטנות ומניחים על תבנית עם נייר אפייה.
4. אופים כ-12 דקות עד להזהבה קלה.
כרוב חמוץ עם שומר-בר:
מתכון של חברתי ברכה קוזי, וכך כתבה לי:
הכינותי כרוב כבוש אדום ולבן עם שומר בר מהגינה.
לקצוץ הכרוב,
אדום בנפרד ולבן בנפרד.
לשים בצנצנות ובאמצע שום פלפל חריף.
למלא בתמיסת מים כשעל כל כוס מים כפית מלח גס.
להניח כ-4 ימים (בקיץ) עד שמוכן. ביומיים הראשונים לפתוח הצנצנת להוצאת גז תסיסה.

מתכון לקציצות ירק עם שומר בר
מרכיבים:
- 2 כוסות ירקות מגורדים (גזר, קישוא, תפוח אדמה)
- חופן עלי שומר בר קצוצים דק
- ביצה אחת
- 1/2 כוס קמח מלא
- מלח ופלפל לפי הטעם
- שמן לטיגון
אופן ההכנה:
1. מערבבים את כל המרכיבים בקערה.
2. יוצרים קציצות קטנות.
3. מטגנים במחבת עם שמן עד להזהבה משני הצדדים.
4. מגישים חם לצד סלט טרי.
כדורי תמרים עם שומר:
מצרכים:
20 תמרים מג'עול מגולענים.
נמעך אותם עם היד
אם הם קשים אפשר להוסיף כ-2 כפות מים חמים.
נוסיף כחצי כוס אגוזים קצוצים.
כחצי כוס קוקוס טחון.
כחצי כוס שומר קצוץ.
אם העיסה קשה מידי נוסיף כ-2 כפות טחינה גולמית.
נגלגל לכדורים עגולים ויפים
נגלגל בקוקוס טחון.
נגיש בצלחת הגשה יפה.

על ההבדלים בין שומר-בר לבין הכלך:
כמעט בכל סיור ליקוט בו אנו פוגשים את השומר אנו לומדים להכיר גם את 'אחיו הרעיל': הכלך.
בחורף, כאשר שניהם מלבלבים ומוציאים את העלווה הצעירה החדשה שלאחר הגשמים, יהיה קל להתבלבל ביניהם.
אך תמיד תמיד הפעילו את חוש הריח שלכם!!
לשומר יהיה ריח אניס/עק/ליקריץ מאוד אופייני.
לכלך לא יהיה ריח כלל!!!
הנה ההבדלים ביניהם:
שומר-בר (FENNEL):
מראה כללי:
- צמח גבוה יחסית (עד כ-2 מטר).
- עלים דקים ועדינים מאוד, מזכירים שערות.
- ריח חזק של אניס/שומר — קל לזהות לפי הריח!
- גבעולים עדינים וירוקים, לא עבים.
- פרחים קטנים בצבע צהוב, מסודרים במבנה סוכך (כמו מטרייה).
מיקום:
- נפוץ בשדות פתוחים, בצדי דרכים, בבר טבעי.


כלך מצוי (Ferula communis) — רעיל!
מראה כללי:
- גם צמח גבוה (יכול להגיע ל-2.5 מ').
- עלים רחבים יותר, עם מראה גס יותר.
- אין ריח נעים – לפעמים יש ריח לא נעים, או ללא ריח כלל.
- הגבעולים עבים מאוד ובסיסם חלול.
- פרחים צהובים דומים אבל מעט גדולים יותר ובולטים.
חשוב לדעת:
- כל חלקי הכלך רעילים — לא למגע ולא לאכילה.
- בעבר נרשמו מקרים של הרעלה חמורה בעקבות בלבול עם שומר בר.
איך להבדיל בשטח?
- מוללו בעדינות עלה בין האצבעות — אם יש ריח אניס חזק → זה שומר.
- אם העלים נראים כמו שערות רכות ודקות, זה שומר.
- אם העלים וגבעול עבים, חסרי ריח, ויש תחושה "חלבית" מהגבעול או הפרשה — התרחקו, זה כלך!

ואם אתם מרגישים שאתם רוצים להתעמק בנושא סגולות ונפלאות צמחי-הבר, מוזמנים להצטרף לקורס ליקוט ורוקחות מהטבע שיתחיל בנובמבר 2025.
כאן פרטים:
וכאן פרטים ולו"ז של סיורי הליקוט שלנו:




תגובות