כיצד נראית נירית הקמה בשדה ולמה חשוב לזהות אותה
נירית הקמה הפורחת באביב בולטת מרחוק בשל גובהה וצבע פריחתה הצהוב הבולט. כשתתקרבו ותמוללו תריחו ריח חזק של שמיר וזה מה שמאפיין אותה!!
נירית הקמה שייכת למשפחת הסוככיים (משפחה לה פריחה שנראית מעין מטריה שמסוככת מלמעלה).
משפחת הסוככיים היא משפחה מורכבת מאוד וחלק מהמשפחה אכילים וחלק רעילים מאוד!! (כמו הכלח או ראש-עקוד).
חשוב מאוד לזהות את נירית הקמה בוודאות לפני שקוטפים ומשתמשים בה.
בסרטון מטה אני מראה אותה בשדה בעונת הפריחה שלה שהיא אפריל.
את נירית הקמה קשה לקלוט מרחוק לפני שהגיעה לפריחה, ואני למשל מזהה אותה ויודעת שהגיע זמן להכין חמוצים (כן, כן! מרגע שהיא מופיעה בשדות היא מזכירה לי שהקיץ בפתח וזה הזמן להכין חמוצי קיץ טעימים. מתכונים יש בהמשך המאמר מטה).
העלים שלה ירוקים ומזכירים עלי שמיר שאתם קונים במכולת, והם נחבאים בסבך הצמחים שגבהו ופרחו במהלך האביב. לכן רק כאשר היא פורחת, בפרחים צהובים גבוהים בצורת מטריה, אני קולטת אותה מרחוק. והיא משמחת אותה מאוד!
גם כי הריח שלה, ריח שמיר חזק ואופייני, מרענן ואני אוהבת אותו מאוד, וגם כי היא מזכירה לי להכין חמוצים אביביים כשמזג האויר מתחיל להתחמם. ואני מאוד אוהבת חמוצים!! ובכלל אוהבת טעמים פיקנטיים ולימוניים, ואת זה כולם מרגישים בארוחות הליקוט שלי.
סגולות המרפא של נירית הקמה:
מערכת העיכול: נירית הקמה ידועה ביכולתה לסייע בעיכול, להקל על גזים ונפיחות, ולטפל בשלשול.
מערכת הנשימה: צמח זה יכול לעזור בטיפול בשפעת, הצטננות, דלקת ריאות, ודלקת סימפונות.
מערכת החיסון: נירית הקמה מחזקת את מערכת החיסון ומסייעת למנוע זיהומים.
מערכת השתן: הצמח יכול לעזור בטיפול בדלקות בדרכי השתן, אבנים בכליות, וזיהומים בדרכי השתן.
מערכת העצבים: נירית הקמה ידועה ביכולתה להקל על חרדה, דיכאון, ועייפות.
עור: צמח זה יכול לעזור בטיפול באקזמה, פסוריאזיס, ופטריות.
פצעים: נירית הקמה מקדמת ריפוי של פצעים וחתכים.
ערכים תזונתיים:
נירית הקמה היא מקור מצוין לויטמינים ומינרלים, כולל:
ויטמין A
ויטמין C
ויטמין E
סידן
ברזל
אשלגן
מגנזיום
אבץ
הכנה ומינון:
נירית הקמה ניתן לצרוך כתה, חליטה, תמצית, או אבקת עלים. ניתן גם להוסיף את העלים הטריים לסלטים או מרקים.
נירית הקמה לטיפול באקזמה ופסוריאזיס:
ידוע כי הצמח מסייע לטיפול במגוון מצבי עור, ביניהם אקזמה ופסוריאזיס.
מנגנוני הפעולה:
הקלה על דלקות: נירית הקמה מכילה תרכובות בעלות תכונות אנטי-דלקתיות, המסייעות להפחית את האדמומיות, הנפיחות והגרד האופייניים לאקזמה ופסוריאזיס.
חיזוק מערכת החיסון: צמח זה ידוע ביכולתו לחזק את מערכת החיסון, מה שעשוי לסייע במניעת התפרצויות של אקזמה ופסוריאזיס.
ריפוי פצעים: נירית הקמה מקדמת ריפוי של פצעים וחתכים, מה שיכול לסייע בריפוי נגעים עוריים באקזמה ופסוריאזיס.
השפעה אנטי-בקטריאלית: צמח זה מכיל תרכובות בעלות תכונות אנטי-בקטריאליות, המסייעות במניעת זיהומים משניים בנגעים עוריים.
אופן השימוש:
נירית הקמה ניתן להשתמש בה במספר דרכים לטיפול באקזמה ופסוריאזיס:
מריחה: ניתן להכין משחת נירית הקמה על ידי ערבוב אבקת עלי הצמח עם שמן קוקוס או שמן זית. יש למרוח את המשחה על הנגעים העוריים מספר פעמים ביום.
אמבטיות: ניתן להוסיף עלי נירית הקמה למים חמים של אמבטיה. אמבטיה זו יכולה לסייע בהקלה על גירוד ודלקות.
חליטה: ניתן להכין חליטה מעלי נירית הקמה ולשתות אותה מספר פעמים ביום. חליטה זו יכולה לסייע בחיזוק מערכת החיסון ובמניעת התפרצויות.
חשוב לציין:
לפני תחילת השימוש בנירית הקמה לטיפול באקזמה או פסוריאזיס, חשוב לבצע בדיקת רגישות על שטח קטן של העור.
מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע מוסמך לפני תחילת השימוש בנירית הקמה, במיוחד אם אתם בהריון, מניקים, או נוטלים תרופות כלשהן.
נירית הקמה אינה תרופה לכל מחלות העור. ייתכן שתצטרכו לשלב את השימוש בצמח עם טיפולים אחרים, כגון תרופות מרשם או טיפולי אור.
מה נלקט מנירית הקמה
כל חלקי נירית הקמה, שמאופיינת בריח שמיר חזק, אכילים!
הגבעולים
העלים
הפרחים
והזרעים.
כולם כולם מאופיינים בריח שמיר חזק!
מתכונים לשילוב נירית הקמה במטבח:
מי שאוהב את טעם השמיר, יכול לשלב את נירית הקמה בתבשיל אורז.
ואם ליקטתם והקפאתם עלי חוביזה בחורף, אפשר לשלב את נירית הקמה במילוי כתבלין עם ניחוח נהדר שמשדרג את הממולאים.
כאן המתכון לממולאי החוביזה:
ואם אתם כמוני, אוהבים להכין חמוצים, נירית הקמה מצויינת כתבלין במקום השמיר שאתם קונים במכולת.
העליתי מספר סרטונים להכנת חמוצים בקלות בנוסח רומני, שלמדתי מחמותי ז"ל אסטרה (אסתר):
מלפפון חמוץ
קליפות אבטיח מוחמצות
עגבניות כבושות
אל תזרקו את קליפות האבטיח - מתכון לקליפות אבטיח מוחמצות בנוסח רומני
את המתכון הזה למדתי גם מחמותי ז"ל אסטרה.
התאהבתי במתכון ובכך שאפשר גם לעשות שימוש בקליפות האבטיח, במקום לזרוק אותם.
והטעם כמו מלפפון חמוץ במיוחד אם משלבים שמיר ושום כמו במתכון של המלפפון הכבוש למעלה.
ותוך דקות מקבלים צנצנת גדולה מלאה כל טוב כי קליפות האבטיח ממלאות מיד את הצנצנת.
Comments