מי אתה ינבוט השדה?
בתקופת הקיץ ינבוט השדה הוא אחד מהצמחים הבודדים המוריקים את השדות השוממים.
טוענים ששורשיו מגיעים לעומק של כ-8 מטר מתחת לאדמה ומה שאנו רואים בשדה היא למעשה צמרתו של הינבוט, שהיא משפחה עניפה. (שמעתי פעם מישהו שטוען שכל הינבוטים בעולם מחוברים עמוק מתחת לאדמה... מעורר מחשבות...).
זוכרת גם שבאחד מהטיולים בשדות, בקיץ, נתקלתי בשדה שהיה שחור לאחר שריפה שהיתה בו, והיחיד שבצבץ ממנו ירוק ועליז היה הינבוט...
עד כדי כך הוא צמח חזק.
החקלאים כמובן שונאים אותו.
אני אוהבת לספר שהוא אחד הצמחים הבודדים שאנחנו יכולים ללקט בקיץ השחון שלנו (מעבר לפירות המבשילים על העצים).
בסרטון קצר ביוטיוב אני מסבירה כיצד נראה ואיך ללקט אותו ולמה (ערכים בריאותיים ורפואיים למערכת העיכול למשל. שמעתי פעם שהוא מזרז את הקיבה (סיבה מצויינת ללקט אותו. כי רוב האנשים סובלים ממצב הפוך של קיבה קשה וישמחו לשחרר את הגוף מרעלים, גם אם זה אומר ללקט ינבוט... כמו כן רשום שהוא עוזר להילחם בסכרת).
ינבוט השדה, למרות היותו נתפס לעיתים כ"עשב רע", הוא צמח מרפא בעל היסטוריה ארוכה של שימוש מסורתי. השורשים, העלים והפירות שלו מכילים מגוון חומרים פעילים, אשר מקנים לו תכונות רפואיות ייחודיות.
הפירות שלו נאכלים מיובשים, ומשמשים כתוסף תזונה עשיר בחלבון.
ליקוט פירות ינבוט:
את פירות הינבוט יש ללקט מהשדה כשהם בצבע חום כהה, בשלים לגמרי! רצוי להשתמש בכפפות, כדי להימנע מדקירות מקוצי צמח הינבוט עצמו.
לעתים תיתקלו בשדה עם המון פירות ינבוט ולעתים לא תמצאו אף צמח אחד עם פירות. מניחה זה עניין של הפריה על ידי מעופפים באם נמצאים שם, באם לאו.
יש לשים לב שאתם מלקטים פירות ינבוט ללא חורים שמעידים על כך שביקרו בינבוט כבר מזיקים. דהיינו זה מעין גבול דק בין הזמן שהינבוט מבשיל לבין פרק הזמן שלא ביקרו בו מזיקים.
אחרי שליקטתם את הפירות הטובים, אפשר לאחסן במקרר בקופסא סגורה עד לשימוש.
שימו לב! לא לזרוק פרי ינבוט בגינה שלכם בטעות, אם אתם לא רוצים שהיא תתמלא בצמח ינבוט עיקש שלא תצליחו לעקור לעולם!!
סגולותיו של ינבוט השדה:
סוכרת: מחקרים מראים כי לתמציות פרי ינבוט השדה יש פוטנציאל להוריד את רמת הסוכר בדם.
מערכת העיכול: משמש לטיפול בעצירות, טחורים, דלקות במערכת העיכול ואף לאבנים בכליות.
נוגדי חמצון: עשיר בפוליפנולים, אשר מסייעים בהגנה על התאים מפני נזק.
תמיכה במערכת החיסון: מחזק את מערכת החיסון ומסייע בהתמודדות עם מחלות.
אני מאוד אוהבת ללקט את פירות הינבוט הבשלים/חומים, לטחון ולשלב אותו במרק. הינבוט מסמיך את המרק ונותן לו טעם פטרייתי עמוק ומיוחד.
אני גם מאוד אוהבת לשלב אותו בקרקרים נהדרים מכוסמין, עם עוד גרעינים/זרעים בריאים. הנה כאן המתכון:
מתכון לקרקר עם אבקת ינבוט:
2 כוסות קמח כוסמין
1/4 כוס אבקת ינבוט השדה שעברה דרך מסננת
1 כוס של כל מיני זרעים/גרעינים כגון: פשתן שלם, קצח, גרעיני חמניה/דלעת, שומשום (לאלה שאוהבים סדר - רבע כוס מכל דבר)
חצי כוס שמן זית
חצי כוס מים
1 כפית מלח גס
מערבבים הכל לבצק
מחלקים ל-2 חצאים
לרדד כל חצי דק דק
להניח בתבנית על נייר אפיה
לחתוך לריבועים
לתנור 180 מעלות כ-10 דקות או עד שמזהיב.
שימו לב שלא ישרף! זה מוכן מהר מאוד!
תיהנו וספרו לי איך יצא!
והנה כאן הסרטון ביוטיוב שלי, המסביר כיצד נראה צמח הינבוט וכיצד ללקט אותו:
וכאן סרטון על הכנת אבקה מפיררות הינבוט ושימושים:
ואם תרצו להתעמק ולהכיר מקרוב את עולם הליקוט לאורך כל עונות השנה, הצטרפו לקורס הליקוט שלנו שיתחיל בסתיו.
Comments