top of page

המתכון הסודי לדבש החרובים מסיורי הליקוט הקייצי ביער

בשיא עונת החרובים ובשיא הקיץ, אוגוסט, אני יוצאת לליקוט חרובים ובסיורי הליקוט הקייציים שלנו אנחנו טועמים, מלקטים חרובים דשנים, מספרים עליהם ולומדים להכין דבש חרובים מתוק בריא ונפלא! כי אנחנו ארץ זבת חלב ודבש!

כאן תמצאו פירוט של המתכון לדבש החרובים וגם סרטון קצר שמתאר את התהליך, כי אין טוב ממראה עיניים.


"כי אנחנו ארץ זבת חלב ודבש!"


דבש שהכנו מחרובים שליקטנו בסיור הליקוט הקייצי
דבש עשוי מחרובים שליקטנו בקיץ - מתוק! צמיגי ובריא!

אתם ודאי מכירים את סיפור הישרדותו של רבי שמעון בר-יוחאי ובנו שנחבאו מפאת הרומאים במערה, שם צמח עץ חרוב שממנו ניזונו.


חרובים עסיסיים ובשלים בעונת הקיץ אותם מצאנו בסיור הליקוט שלנו
עץ חרובים ביער עם חרובים דשנים בשלים ועסיסיים שנלקט בסיור הליקוט הקייצי שלנו


ואכן החרוב נחשב סופר-פוד שאנו מלקטים בסיורי הליקוט הקייציים שלנו, ואפשר להכין ממנו ולהפיק ממנו תוצרי גלם טבעוניים ואורגניים כמו את אבקת החרובים אותה תוכלו לשלב בכדורי אנרגיה טעימים ועוגות ומתוקים נוספים, את דבש החרובים הבריא בו תשתמשו כאשר תרצו להרגיע שיעול בחורף או פצעים בפה, ואף לשלב בטחינה גולמית או בסלטים למיניהם. אני משתמשת בו כתחליף לסילאן ואף כתחליף למייפל בעוגות.

אז מה אתם צריכים כדי להכין את דבש החרובים, שלסגולותיו נקשרו כתרים רבים וביניהם:

מטפל בשיעול החורף

מרפא פצעים בפה

מתיקות טבעית ב-100 אחוז מהטבע! שמאזנת רמות סוכר בדם שממריצה ומגדילה את רמת האנרגיה בגוף.

מכיל מגנזיום, סידן, ברזל, אשלגן, זרחן ונוגדי חמצון ועשיר בויטמינים רבים.

מכיל טאנינים שתורמים לניקוי רירית הקיבה מחיידקים רעים שנדבקים אליה ואף מאזן את רמת החומציות בקיבה

מחזק מערכת החיסון.


להכנת צנצנת של 300 גרם דבש חרובים, אתם צריכים:

צאו ללקט כ-3 קילו חרובים עבים ודשנים, שטופים וקצוצים לחתיכות קטנות (שימו לב אנחנו רוצים להגיע לכמה שיותר מגע עם חלקי החרוב כדי למצות את הדבש שבתוכו. אפשר להיעזר במזמרה. אם תוך כדי נושרים לכם הזרעים מהחרוב, שימו בצד בקערית, אולי תרצו להכין מכם בנפרד קציצות או לבשל אותם ולתבל אותם בכמות ומעט מלח כמו תורמוסים מבושלים שאתם קונים).


את החרובים הקצוצים שימו בקערה גדולה, כסו במים קרים מהברז ועוד רבע מעל גובה החרובים, וכסו במכסה למשך כ-12 שעות.

שימו לב!! אם אתם מכינים את הדבש בקיץ החם השרו בשעות הערב המאוחרות והתחילו במלאכת הבישול בשעות הבוקר. מה שאני רוצה לחדד זה לא להגזים עם ההשרייה מאחר ובשל חום הקיץ התמיסה יכולה להתחיל לתסוס ולהחמיץ וכל העבודה שלכם של ליקוט החרובים ובמיוחד הקיצוץ תרד לטמיון.


אחרי ההשרייה נקבל מים בצבע חום בהיר.

אתם מסננים את החרובים מהמים לסיר גדול (שימו לב!! אנחנו צריכים את המים! לא לשפוך אותם! כבר קרה...).

שמים על הגז או פלטה חשמלית ומביאים להרתחה.

המטרה היא לצמצם את גובה המים כך שיתאדו ונגיע לנוזל צמיגי וסמיך וחום כהה מאוד.


עוד נקודה לחידוד: בשלב של לקראת הסוף, כאשר גובה המים ירד מאוד, היזהרו לא לחרוך הדבש. זה הזמן למזוג לצלוחית מידי פעם ולבדוק צמיגיות.

עדיף להוריד טיפה כשהוא עדיין נוזלי מאשר להגיע לנקודת האל-חזור בה הדבש נחרך.

לקרר, לצנצן ויש השומרים במקרר ויש מחוץ למקרר.

עשו את הנסיונות שלכם - שימו צנצנת קטנטנה מחוץ למקרר ועקבו אחריה. אני עושה כך השנה כי כבר אין לי מקום לכל כך הרבה צנצנות במקרר...


רוצים מיצוי חזק יותר של החרובים? - עשו כך:

בשלב של אחרי 8 שעות ההשרייה, שימו בבלנדר חרובים קצוצים ומעט נוזל וטחנו (כאשר החרובים ספוגים מים ורכים הם נטחנים בקלות).

החזירו את מה שקיבלתם בבלנדר לקערת ההשרייה של החרובים וכך המשיכו עד שרוב חתיכות החרובים נטחנו, ואתם מקבלים תערובת סמיכה עם צבע וקצפת של קפה נמס.

השאירו אותה עוד כשעתיים למיצוי מירבי של המתיקות שבחלקי החרוב, לתוך המים.


בינתיים הכינו סיר גדול,

מסננת גדולה ואפילו שתיים.

סננו חלקי החרובים הטחונים, כך שתקבלו בסיר הגדול שהכנתם מראש, רק נוזל חום ללא חלקי חרוב.

אתם מביאים לרתיחה את הנוזל וממשיכים לבשל ללא מכסה כדי שהנוזל יצטמצם כמה שיותר מהר.

לקראת הגעה של רבע מכמות הנוזל שימו עין כך שהנוזל לא יחרך.


כך נראה דבש החרובים שליקטנו בתחילת הבישול.
כך נראה נוזל החרובים בתחילת הבישול

כאן צירפתי קישור לסרטון רילס, REELS, להכנת דבש החרובים, כפי שאני הכנתי, כי תמונה שווה אלף מלים:














הכנת דבש חרובים מתוק וטעים ובריא!!

כיצד להכין בקלות דבש בריא מחרובים שליקטתם ביער או מהעץ בשכונה


bottom of page