מיהו תבלין הסומאק, שימושים כיום ובימי קדם
הסומאק, ששמו ניתן לו על צבעו האדום עז (למשל אדם שמסמיק ונעשה אדום), הוא תבלין המופק מפירותיו של צמח האוג, שגדל באזורים רבים בעולם, והזן המזוהה ביותר עמו הוא אוג הבורסקאים, הגדל גם בישראל, במיוחד בהרים כמו הרי ירושלים, כרמל וביריה.
בימי קדם השתמשו בו כדי להפיק ממנו צבע לצביעת בדים ועד עיבוד עורות חיה, כיון שנוגדי החמצון שבו שנותנים לו את הטעם החמצמץ מאוד, עזרו אף בעיבוד עורות ונטרול ריח החיה ממנו.
מעבד עורות נקרא בורסקאי ואוג הבורסקאים, הסומאק, היה הצמח איתו השתמשו כדי לעבד עורות בשל נוגדי החמצון שבו.
כיום משתמשים בסומאק כתבלין במיוחד לסלטים, בשילוב בבישול עם דגים ובשר ואף הכנת משקה חמצמץ ורדרד.
סגולות הסומאק:
לסומאק מגוון רחב של סגולות בריאותיות, שמקורן בריכוז הגבוה של נוגדי חמצון, ויטמינים ומנלים, ובין היתרונות הבריאותיים המיוחסים לסומאק:
תמיכה במערכת החיסון
נוגד חמצון עוצמתי - ויש שיגידו שהוא התבלין העשיר ביותר ביותר בנוגדי חמצון! ואני קוראת לו התבלין שעוזר לנו להישאר צעירים... מניחה שאת המושג 'נוגדי חמצון' שמעתם פעמים רבות.
אך מהו אותו חמצון ומה נוגד אותו, ולמה?
חמצון הוא תגובה כימית שבה אלקטרונים עוברים מחומר מסויים למחמצן. תגובות חמצון יכולות ליצור רדיקלים חופשיים, שמתחילים תגובות שרשרת שפוגעות בתאי הגוף.
נוגדי חמצון בולמים את תגובות השרשרת האלה באמצעות הסרה של רדיקל חופשי הנמצא באמצע.
הם עושים זאת על ידי חיזור של מחמצנים בסביבתם ובכך הם בעצם מתחמצנים בעצמם.
הזדקנות של יצורים חיים מתרחשת, בין השאר, עקב ההתקפה המתמדת של מחמצנים על מולקולות התא; לנוגדי החמצון, לפיכך, יש השפעה מאריכת חיי תא והם אחראים לכם שנישאר צעירים יותר.
אותם נוגדי חמצון מסייעים להגן על תאי הגוף מפני נזק הנגרם על ידי רדיקלים חופשיים. רדיקלים חופשיים הם מולקולות לא יציבות שעלולות לגרום נזק לתאים בריאים ולהאיץ תהליכים דלקתיים.
נוגדי החמצון בסומאק
הסומאק מכיל ריכוז גבוה של נוגדי חמצון, ביניהם:
פיטוכימיקלים: חומרים צמחיים בעלי פעילות ביולוגית, כגון פוליפנולים ופיגמנטים צמחיים.
ויטמין C: ויטמין חיוני למערכת החיסון ובריאות העור.
חומצה אלגית: חומר המסייע בהגנה על כלי הדם.
יתרונות בריאותיים של נוגדי החמצון בסומאק
הודות לנוגדי החמצון שבו, לסומאק מיוחסים מספר יתרונות בריאותיים פוטנציאליים, ביניהם:
הגנה על הלב: נוגדי החמצון בסומאק עשויים לסייע בהגנה על הלב וכלי הדם, ולהפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם.
מניעת סרטן: חלק מהמחקרים מצביעים על כך לנוגדי החמצון בסומאק יש פוטנציאל לסייע במניעת סוגים מסוימים של סרטן.
שיפור מערכת החיסון: ויטמין C המצוי בסומאק (זה הטעם החמצמץ מאוד בסומאק) תורם לחיזוק מערכת החיסון ומסייע בגוף להתמודד עם זיהומים.
מאבק בדלקת: נוגדי החמצון בסומאק עשויים לסייע בהפחתת דלקת בגוף, הקשורה למגוון מחלות כרוניות.
בריאות העור: ויטמין C חיוני לבריאות העור ומסייע בהגנה עליו מפני נזקי השמש והזדקנות מוקדמת.
כיצד לשלב סומאק בתפריט?
ניתן להוסיף סומאק למגוון רחב של מאכלים, כגון:
סלטים: סומאק מוסיף טעם חמצמץ ורענן לסלטים שונים.
מטבלים: סומאק משמש להכנת מטבלים שונים, כגון זעתר.
משקה לימונדה סומאק: משקה חמצמץ כמו לימונדה, ללא לימון, אותו ניתן להכין מהסומאק.
בקישור מטה תוכלו לראות כיצד להכין סלט בצל וסומאק וכן משקה קר וטעים לקיץ!
ואם תרצו להתעמק ולהכיר מקרוב את עולם הליקוט לאורך כל עונות השנה, הצטרפו לקורס הליקוט שלנו שיתחיל בסתיו.
Comentarios