top of page

דבש ענבים ביתי - מתוק, בריא וללא סוכר - Homemade Grape Honey

עודכן: 13 בספט׳


מה זה בעצם דבש ענבים?

דבש ענבים הוא תוצר מתוק עם מתיקות טבעית, ללא תוספת סוכר כלל, שמכינים מענבים, אפשרי ענבים שקניתם ואף אחד לא אוכל או מהכרם שלכם או ענבי בר. הוא מתאים גם לטבעונים.

השימושים בו הם להמתקת משקאות, לתוספת לתבשילים ואף לחיזוק יומי ואנרגיה לגוף בימים עייפים.


השימושים בזמן העתיק:

דבש ענבים הוא דרך מצויינת לשמר את ניחוחות הקיץ לימי החורף הקרים.

בעת העתיקה הכינו דבש ענבים כממתיק לימי החורף, ממתיק טבעי שנשמר לאורך זמן ושימש גם לתבשילים וגם להמתקה וגם להזנה מרכיבים טבעייים.

כשהכנתי את דבש החרובים עלה ניחוח 'ריבת' הענבים שאמי נהגה להכין מענבים מהשוק בצפת, ענבים עם חרצנים. היא בישלה אותם שלמים בסיר יחד עם החרצנים והקליפה, והטעם עלה בזכרוני ובאפי יחד עם הטעימות שעשיתי לדבש הענבים כשהגיע לקראת סיום הבישול, והייתי טועמת לוודא שלא יכרך.

כבר אמרתי שהליקוט הגיע מאמי עוד מינקות, כשהתמונה הראשונה שיש לי איתה זו תמונה שאני מביטה עליה עת היא עובדת בגינה, בביתנו בעיר העתיקה בצפת, הצופה אל הואדי.


מסגרת טוריקז בצורת לב ובה תמונה שחור לבן שלי כבת שנתיים מביטה על אמי שכורעת עם חצאית רחבה וארוכה ושותלת משהו בגינה
אמא בגינה שותלת משהו ואני כבת שנתיים מביטה עליה

\

סגולות בריאותיות ויתרונות של דבש ענבים:

1. מחזק את הדם ומועיל למצבים של חולשה ועייפות

דבש ענבים עשיר בברזל ובנוגדי חמצון טבעיים, מה שהופך אותו לבחירה מצוינת למי שזקוק לחיזוק לאחר מחלה, בתקופות תשישות או לנשים לאחר לידה.


2. מסייע לפעילות מערכת העיכול

המרקם וההרכב של דבש הענבים מקלים על העיכול ויכולים לסייע בהפחתת עצירות. ברפואת סבתא משתמשים בו כ"משמן" טבעי למערכת העיכול, במיוחד אצל ילדים.


3. אנטי-אוקסידנטי ועשיר בפוליפנולים

בדומה ליין אדום, גם דבש ענבים שומר על מרכיבים נוגדי חמצון שידועים בתרומתם להאטת תהליכי הזדקנות ולהגנה מפני דלקות כרוניות.


4. תחליף טבעי ובריא לסוכר

הוא אינו מכיל תוספת סוכר – רק סוכרים טבעיים מענבים. כך שהוא מתאים גם לאנשים שמחפשים להמעיט בצריכת סוכר תעשייתי, מבלי לוותר על טעם מתוק.


5. תומך בחיזוק מערכת החיסון

השילוב של ויטמינים, מינרלים ורכיבים חיוניים הופך את דבש הענבים לבוסט טבעי למערכת החיסון – במיוחד בעונות מעבר ובחורף.


6. מתאים לילדים ולמבוגרים כאחד

בזכות טעמו המתקתק והמרקם הנעים, הוא אהוב על ילדים – והוא פתרון נהדר להמתקת יוגורטים, דייסות או תבשילים.


7. טבעוני וללא מרכיבים מהחי

בשונה מדבש דבורים, זהו מוצר 100% טבעוני ומבוסס רק על פרי הענבים – מתאים לאורח חיים טבעוני או לצומות מסורתיים.



איך מכינים דבש ענבים בבית?

מתכון פשוט ועתיק - רק ענבים, סבלנות ואהבה!


לעבודה, ויש! והיא משתלמת!

אנו צריכים כמנימום 3 קילו ענבים (אפשר בשלים, אפשר בר ואפשר קנויים).

ממיינים הרקובים ומשאירים ענבים שנראים סביר ואין בהם רקבון.

שוטפים ומפרידים מהגבעולים.


שמים בבלנדר וטוחנים עד שאין ענבים בשלים.

מעבירים במסננת.

ניעזר בכף ואף בידיים לסחיטת הענבים ולסינון.

מחית הענבים אחרי שטחנו אותה, נמצאת על המסננת לסינון
נסנן הענבים אחרי הבלנדר


נעביר הנוזל שהתקבל לסיר ונשים על אש בינונית (אני שמתי על פלטה חשמלית בחצר).


בהתחלה הנוזל נראה כמו נס קפה...

סיר ובו נוזל הענבים על פלטה חשמלית, הנוזל בצבע חום בהיר עם קצף למעלה
סיר נוזל הענבים על הפלטה החשמלית, מקבל צבע חום בהיר עם קצף למעלה

הנוזל הצטמצם והצטמצם עד שקיבלנו נוזל צמיגי בצבע שוקולד וטיפה שמגיעה לצלחת הופכת צמיגית ולא נוזלית.


סיר ובו הדבש שהתקבל בצבע חום שוקולד
הנוזל הצטמצם וקיבל צבע שוקולד יפיפה, כך הוא מוכן

שימו לב לא לשרוף את הדבש.


כל התהליך לקח כ-5 שעות (תלוי בכמות שיש לכם. לי היו כ-8 קילו ענבים לערך).



כאן סרטון קצר להמחשה להכנת דבש הענבים:



כיצד לשמור דבש הענבים:

דבש/סירופ הענבים יוצא במתיקות גדולה מאוד, ולא נראה שיתקלקל מחוץ למקרר.

אך אחרי שעבדנו קשה כל כך, לא הייתי לוקחת סיכון.

כך שאם יש לכם מקום במקרר עדיף.

ואם אין מקום, תעקבו ותראו שלא מחמיץ או מעלה עובש, מה שלא נראה שיש סיכוי.


שימושים טעימים במטבח לדבש ענבים:

למריחה

לתיבול

לאפיה

לפינוקים חורפיים

כתחליף לדבש דבורים ולהמתקת משקאות.





ואם אתם מרגישים שאתם רוצים להתעמק בנושא סגולות ונפלאות צמחי-הבר, מוזמנים להצטרף לקורס ליקוט ורוקחות מהטבע שיתחיל בנובמבר 2025.

כאן פרטים:





וכאן פרטים על סיורי הליקוט הבאים:



לחנות מוצרי הרוקחות שלי, שאני רוקחת באהבה מצמחי-הבר שאני מלקטת:


תגובות


bottom of page