כולם מכירים את צנצנת החרדל הצהובה מהמרכול, אך לא כולם יודעים מה המקור שלה ואפילו כיצד להכין כזה ממרח חרדל ביתי, בקלות (מלבד עניין ליקוט הזרעים מהשדה, שגם עליו אפשר לדלג אם קונים זרעי חרדל בחנות התבלינים (את השחורים), אך הטעם כמובן אחר כאשר אתם מלקטים את הזרעים!!)

את החרדל אנחנו פוגשים בסיורי הליקוט שלנו מהרגע שהוא נבט, מיד אחרי הגשמים הראשונים בסביבות דצמבר.
או אז החגיגה גדולה ואפשר כבר לשלב את הנבטים החרפרפים בסלט, ובהמשך כאשר עלי החרדל גדלים אנחנו משלבים אותו בסלט הירקות הגדול שלנו ואף במטבלים שמכינים מירק הבר שאנו מלקטים בשדות.
בהמשך באביב אנחנו מכינים מתבל נהדר מפרחיו הצהובים.


ראשית בואו נכיר את צמח החרדל, השייך למשפחת המצליבים העניפה, אליה שייכים קבוצת ירקות חרפרפים כמו הכרוב, כרובית, קולורבי, לפת, צנון, צנונית ועוד. (דרך אגב, מי שסובל מתת-פעילות בבלוטת התריס, כדאי שימעיט באכילת מצליבים).
צמח החרדל: סגולותיו ותרומתו לבריאות
צמח החרדל, המוכר גם בשם "חרדל השדה", הוא צמח חד-שנתי נפוץ באזור הים התיכון, וידוע הן כעשב בר והן כמקור לתבלין חרדל. מעבר לשימושיו הקולינריים, לצמח החרדל סגולות רפואיות רבות, והוא משמש ברפואה העממית מזה מאות שנים.
סגולות בריאותיות:
אנטי דלקתי: זרעי החרדל מכילים חומרים בעלי תכונות אנטי דלקתיות חזקות, המסייעים בהפחתת דלקות במפרקים, בשרירים ובמערכת העיכול.
אנטי חיידקי: לזרעי החרדל יש תכונות אנטי חיידקיות, המסייעות במאבק בזיהומים חיידקיים שונים.
מקור לוויטמינים ומינרלים: זרעי החרדל עשירים בוויטמינים ומינרלים חיוניים, ביניהם ויטמין C, מגנזיום, אשלגן וברזל.
מסייע בעיכול: צמח החרדל ידוע ביכולתו לסייע בעיכול תקין, להקל על עצירות ולשפר את בריאות מערכת העיכול.
מחזק את מערכת החיסון: רכיבים נוגדי חמצון המצויים בזרעי החרדל מסייעים לחיזוק מערכת החיסון ולהגנה מפני מחלות.
משפר את בריאות הלב: צמח החרדל עשוי לתרום לבריאות הלב על ידי הורדת לחץ הדם, שיפור זרימת הדם והפחתת רמות הכולסטרול הרע.
מתכון להכנת ממרח חרדל כמו בחבל דיז'ו שבצרפת:
מצרכים:
רבע כוס זרעי חרדל (השחורים ולא הצהובים). ניתן ללקט במהלך הקיץ וניתן לקנות בחנות תבלינים. שזה כ-50 גרם.
5 כפות לימון סחוט
5 כפות חומץ
חצי כפית מלח
כפית דבש

אופן ההכנה:
השרו את הזרעים במים (הניחו הזרעים בכוס של 200 מ"ל ומלאו הכוס עד 3/4 ממנה במים).
אם ליקטתם מן הסתם המוץ יצוף מעלה, אספו אותו בכף והשתדלו להשאיר כמה שפחות מוץ בכוס.
בסרטון מטה אני מראה כיצד לעשות זאת.
לאחר כשעה הזרעים סופחים את המים וגדלים ומתרככים וכמעט ממלאים את הכוס.
שימו תכולת הכוס, הזרעים והמים למיכל בלנדר איכותי, אני השתמשתי במיכל הקטן של השייקים של נינג'ה (תראו אותו בסרטון). למי שאין אפשר להשתמש במטחנת תבלינים או בלנדר אחר איכותי כמובן.
הוסיפו את הלימון והחומץ והדבש והמלח והביאו לטחינה עד למרקם שאתם אוהבים.
בסרטון תראו דוגמא.
אם המרקם יוצא משחתי מידי הוסיפו עוד קצת לימון או חומץ.
זהו.
יצא לי אחד הממרחים הטעימים והמוצלחים!!
ספרו לי איך יצא לכם.
דרך אגב, מ-50 גרם זרעים קיבלתי צנצנת של 300 גרם!
חילקתי ושמתי במקפיא כדי שלא יתקלקל, כי הממרח ללא חומר משמר.
מצרפת כאן סרטונים על ניפוי הזרעים ועל הכנת הממרח.
וכאן סרטון על הכנת ממרח החרדל הנפלא בהכנה ביתית:
ואם אתם מרגישים שאתם רוצים להתעמק בנושא סגולות ונפלאות צמחי-הבר, מוזמנים להצטרף לקורס ליקוט ורוקחות מהטבע שיתחיל בנובמבר 2024.
כאן פרטים והרשמה מוזלת מוקדמת עד 31/7/24:
Comments