חסת המצפן הוא צמח ששייך למשפחת החסות, המאופיינת בחלב בחלקי הצמח (כמו מרור הגינות או חסה כחולת פרחים, וגם לחסה התרבותית תגלו שיש חלב בחלק המרכזי שלה 'הלב', בתחתית).
לחלב זה מייחסים איכויות של שינה טובה ורוגע למי שאוכל למשל סלט חסה גדול לפני השינה,
או במקרה של חסת המצפן חליטה או מרתחח מהעלים.
כיצד תזהו את חסת המצפן?
בגב העלה תמצאו את שורת השערות הזיפניות וגם לאורך הגבעול. בשלב זה העלה פחות אכיל אך מתאים מאוד לחליטה. בשלב צעיר יותר אפשר לאכול את העלה ולשלב בסלט כמו חסה.
חסת המצפן נקראת כך מאחר ויש בה מנגנון שפונה כל הזמן לצפון וכך מצליח לשמור על הצמח בל יתייבש בחום הקיץ. ואכן חסת המצפן היא אחד מהצמחים הבודדים שתפגשו ירוקים במהלך הקיץ.
הצמח מוציא זרעים בסביבות תמוז/יולי.
העלים של חסת המצפן נראים בעצמם כמו מחט מצפן.
הסגולות והאיכויות של חסת המצפן:
חסת המצפן פורחת ביולי וזה זמן הריפוי היעיל ביותר שלה. או אז החלב שבכל חלקי הצמח הופך להיות מרוכז צהוב ומר יותר ומכך גם פעיל יותר.
חסת המצפן מרגיעה את הנשימה והנשמה.
היא עובדת גם כאשר יש שיעול וגם מרגיעה חרדות ועוזרת לשינה עמוקה וחלומות טובים.
החלב שבתוכה עובד על הגוף כמו המורפינים/מורפיום, אך ללא ההתמכרות.
זו הרגעה עצבית ושיכוך כאב.
כדאי לקחת אותה לפני השינה והיא מרגיעה בזמן אמת כאשר יש חרדות.
לגבי שיעול היא יעילה כמו קודאין שטוב לטיפול בשיעול. שיעול יבש וכזה שמעיר משינה.
חסת המצפן נחשבת צמח החלימה - היא משפיעה על חלימה טובה. היא בעצם ממחישה חלומות.
כיצד משתמשים?
השימוש נעשה בחליטה או מרתח אם רוצים ריכוז גבוה יותר של החומר הפעיל בצמח.
בחליטה לוקחים 2 עלים חתוכים, ושופכים עליהם מים רותחים בקומקום ונותנים לזה להתקרר ואז שותים.
במרתח - לוקחים 2 עלים חתוכים, מוסיפים כוס וחצי מים ומרתיחים כ-10 דקות.
המים הופכים ירוקים.
כדאי לשתות כרבע כוס בהתחלה ואט אט להבין מה המינון שעובד עליכם.
אפשר לייבש אותה ולשמר אותה בשקית נייר.
אפשר גם לעשן אותה יבשה.
חסת המצפן מותרת בהריון ובהנקה וגם לילדים.
זמן הקטיף האידאלי ליבוש הוא ביולי כאשר היא פורחת.
לסרטון על חסת המצפן כנסו כאן:
רוצים להכיר יותר את צמחי-הבר למאכל ומרפא ולהרגיש אותם, להתעמק בהם יחד עם קבוצת חברים קבועה, הצטרפו לקורס הליקוט שמתוכנן להתחיל בנובמבר 2024, וזה הזמן להתחיל לתכנן את המשך השנה שלכם, לחשוב מחשבות על התפתחות ולמידה והתעמקות על צמחי-הבר והשימוש שנוכל לעשות בהם, ביום-יום, לעצמנו ולמשפחה, אם מבחינת שימוש במטבח ואם מבחינת ארון הריפוי הביתי העצמאי שלנו.
לשליחת הודעה לקבלת פרטים על קורס הליקוט והרוקחות שלנו, שיפתח בנובמבר 2024, כנסו כאן:
לסיורי הליקוט הקרובים שלנו, כנסו כאן:
header.all-comments