top of page

החוביזה (hobiza) היא החלמית (Mallow) - סגולות, ערכים תזונתיים ומבחר מתכונים, ולמה כדאי לכם ללקט אותה


בכל סיור ליקוט רוב המשתתפים מזהים את החוביזה כצמח הילדות שהייתם נוהגים לאכול את פירותיו: 'אבל היכן הפירות שלו?...׳ שואלים המשתתפים במבוכה... ׳ההוא שנראה כמו עגבניה קטנה... כמו עיגול כזה דומה לכיכר לחם?...׳


אס אם גם אתם מאלה שמחפשים את הפרי של החוביזה, דעו לכם שהחוביזה אכילה כולה מרגע נביטתה : פסיגים, עלים, גבעולים, פרחים ופירות!!!

ויש המון מה ללקט!!!


העלים גדלים וגדלים ובשיא העונה בינואר העלים ענקיים ואפשר לקטוף מהם ולהכין מהם ממולאים נפלאים ובריאים!


לחוביזה ערכים בריאותיים נפלאים והיא נמצאת בכמויות גדולות בשדות ונגישה בכל מקום ולכולם במהלך החורף.


כאשר תאכלו מעלה חוביזה תרגישו מעין ריר בפה, שהוא בעצם החומר המרפא שנמצא בחלמית ששייכת למשפחה רחבה לה משתייכים גם החוטמית הזיפנית וגם הבמיה למשל.


ריר זה נקרא מוצילגים.

בשל כך החלמית נחשבת גם פרוביוטיקה מהטבע והיא מצויינת למערכת העיכול, מזרזת את תהליך העיכול וסופחת אליה את שאריות העיכול והחיידקים המצטברים בדפנות הקיבה וכך מנקים את הקיבה.


המוצילגים שנמצאים בחלמית מסככים את מערכת הנשימה כאשר אתם חשים כאבים בגרון וצרודים ומקלה על שיעול.


מעבר לכך החלמית מכילה המון ברזל וויטמינים רבים כמו A ו-C

מצויינת להרגעת גירויים בעור ולעיניים.


למשל אם נצרבתם מסרפד בשדה, קחו עלה חוביזה מוללו ועסו על הצריבה כדי להרגיע.


החוביזה/חלמית אכילה החל מהיותה נבט (וכדאי להכירה כנבט), ועד לפריחה שלה.


כל חלקי החלמית אכילים אך כדאי ורצוי ללקט ממנה בחורף בשיא העונה בחודשים ינואר/פברואר כדי לשמר (לשטוף ולהקפיא).


תוכחו לשלב את עלי וגבעולי החלמית/חוביזה בסלט, או בשייק או בפשטידות, קציצות ובמרק.

הגוף שלכם יודה לכם!


מערכת העיכול תפעל ביעילות רבה יותר שתגרום לכם להרגיש הרבה יותר נח עם עצמכם.


מעבר לכך שיש לכם חומר גלם בחינם לפשטידות וקציצות, אורגני ונקי מכימיקלים ורעלים!


הנה כאן מספר מתכונים לקציצות חוביזה:


חוביזה - קציצות - מתכונים

כאן תמצאו מבחר מתכוני קציצות חוביזה, כפי שנשלחו אלי. מתכונים שיתעדכנו עם הזמן, ככל שישלחו אלי עוד ועוד מתכונים. אני רושמת ליד כל מתכון את שם הטבח/שף שהכין ושלח לי, כולל צילום. ואתם - רק תבחרו מה להכין אחרי שליקטתם לכם זר חוביזה מהשדה. כי עכשיו ממש עכשיו שיא העונה והירוק בחוץ והחוביזה כל כך בריאה!! הרבה ויטמינים סגולות רפואיות. היא מצויינת לדרכי הנשימה ולמערכת העיכול ולעור ולעיניים ועכשיו היא בשפע בשדות, ירוקה, רעננה ונקיה מכימיקלים וריסוסים לעומת הירק שתקנו בסופרמרקט. אז צאו לשדות, לקטו ושלחו לי תמונות.


נתחיל מהמתכון הבסיסי, שאותו אתם יכולים לשדרג, כראות עיניכם:

2 כוסות דחוסים עלי חוביזה טריים וקצוצים

6 כפות קוואקר או קמח

4 ביצים טרופות (לטבעונים - על כל ביצה תחליפו בכף טחינה גולמית).

חצי כפית מלח

לערבב הכל ולטגן במחבת עם רבע כוס שמן (או להוסיף שמן כאשר נגמר במחבת).






קציצות חוביזה של הציירת שרית זיו, מגן-יבנה

רבע שקית סופר עלי חוביזה,

קצת עלי חרדל בר,

4 שיני שום,

4ביצים,

1/2כוס קמח כוסמיו 70%.

תבלינים: חצי כפית מלח, כורכום וכמון לפי הטעם.

לערבב הכל

טיגון בשמן זית על מחבת טפלון. מכוסה (כך ניתן להשתמש במעט שמן ולתת לאדים לבשל מבפנים. להפוך כשמשחים.)


קציצות החוביזה של הציירת שרית זיו
קציצות החוביזה של הציירת שרית זיו

קציצות חוביזה של השפית ליאת דה-כהן מירושלים

החומרים:

4-5 כוסות עלי חובזה טריים

1 בצל גדול

2 ביצים

2-3 כפות קמח

מלח ופלפל לפי הטעם

אפשרי : לציפוי ביצה ושומשום

אופן ההכנה:

לקטו עלי חובזה טריים, קטמו את הגבעול והשרו במים

הרתיחו רתיחה קלה ושיטפו את העלים

קצצו אותם דק

קצצו את הבצל וטגנו אותו עד להזהבה

ערבבו את העלים הקצוצים, הבצל, הקמח, הביצים, ותבלו

במלח ופלפל ערבבו היטב וצרו קציצות. אם לא נוצרת קציצה

הוסיפו כף נוספת של קמח.

ניתן לטבול את הקציצה בביצה ואחר כך בשומשום ולטגן.

ניתן גם להניח בתבנית על נייר אפיה משומן ולאפות כ- 20

דקות בחום 180 מעלות.

● שידרוג: ניתן להוסיף לבלילה גבינה קשה מגורדת

(בולגרית, פרמזן), לטיבעונים גבינת קשיו.

כאן בתמונה הכנתי גם טחינה עם עלי חרדל טחונים.


בתיאבון וחורף בריא ושמח


קציצות החוביזה של השפית ליאת דה-כהן
קציצות החוביזה של השפית ליאת דה-כהן

לביבות חוביזה טבעוניות של ויקי רחלבסקי האומנית

300 גרם טופו

3/4 כוס  קמח חומוס 

חצי בצל סגול

רבע כוס מים

3.5כפות שמן

מלח פלפל שחור,פפריקה,קארי כמון

הרבה עלי חוביזה שטופים

לטחון במגמיקס

לטגן כמו לביבות

(אין לנו צילום, אבל נשמע מעולה)


קציצות חוביזה טבעוניות של מירי אסור, תלמידתי המוכשרת, גבעתיים

אני קוצצת חוביזות במעבד מזון

קוצצת בצל ופטרוזילה.

מגרדת גזר ותופ"א.

מוסיפה טחינה.בהרט מלח פלפל שחור פירורי לחם.

את כל זה מערבבת היטב היטב.

טועמת .כן ככה טועמת (טעים בטירוף עוד לפני הטיגון).

מניחה במקרר מכוסה למשך שעה(סופג את כל הטעמים)

ואז מטגנת/על נייר אפיה. מרססת שמן.

צרה כדורים ולתנור.

נשבעת לך.כל מי שטועם. אפילו בני הקלרניבור מתענג על זה.


מתכון קציצות החוביזה של מירי אסור
מתכון קציצות החוביזה של מירי אסור

קציצות חוביזה ועגבניה של חני חורש שלא יוצאת מהבית בלי שקית ליקוט ('לקחה' משוש בן-חיים), כפר אחים

קציצות ירק בצל ועגבנייה

חומרים לכ-15 קציצות גדולות ועבותכ-700 גרם עלים ירוקים בשרניים (חוביזה, בוקצ'וי, מנגולד, קייל)2 בצלים קצוצים1 גבעול שום ירוק, קצוץ או 5 שיני שום קצוצות4-6 עלי מרווה /תימין קצוצים1 עגבנייה בשלה, קצוצה1/2 כוס קמח עדשים כתומות1 כפית פפריקה מתוקה1 כפית שטוחה כורכוםכף טחינה גולמיתמלח, פלפל שחור גרוסשמן זיתהכנה:שוטפים היטב את העלים (רצוי גם להשרות כמה דקות בקערה גדולה מלאה מים קרים). מסננים ומחזירים לקערה, יוצקים על העלים מים רותחים ומשהים למשך כמה דקות. מסננים ומשאירים במסננת להגרת נוזלים.במחבת נון סטיק (עם או בלי שמן) מטגנים בצל קצוץ, שום ועלי מרווה קצוצים תוך כדי ערבוב מדי פעם, לריכוך ולהזהבה.בינתיים סוחטים היטב את העלים וקוצצים. רצוי להשתמש גם בגבעולים, רק שיהיו חתוכים היטב. מוסיפים את העלים הקצוצים למחבת ומערבבים.מעבירים את הבצל והעלים חזרה לקערה ומוסיפים את יתר החומרים.מערבבים היטב לפיזור אחיד, משטחים ומאחסנים במקרר למשך חצי שעה.מחממים תנור ל-180 מעלות.יוצרים מהתערובת קציצות גדולות, ולתנור למשך 15-20 דקות!


קציצות החוביזה של חני חורש
קציצות החוביזה של חני חורש

קציצות חוביזה של חנה דמארי השפית - יבנה

 מצרכים 

*כ-4 תפו"א גדולים

*5 בצים גדולות

*חוביזה לאחר רתיחה סינון וסחיטה מנוזלים.

*2 גזרים בינוניים

* פטרוזיליה קצוצה כמה שאוהבים.

*1 בצל בינוני, 4 שיני שום.

* פרורו לחם כחצי כוס.

*תבלינים: כף שטוחה מרק עוף, כף כורכום או חוויג' מרק . מלח פלפל שחור.

 אופן הכנה 

להרתיח את התפו"א והגזר עם קליפתם. לקלף את התפו"א ולמעוך. 

*לחתוך את הגזר לקוביות קטנות ולשים בצד.

* לטחון את הבצל עם השום ולהניח בצד.

*להוסיף לתפו"א את הבצים ולהקציף עם הממחה ליצירת מרקם רך ואורירי.

*להוסיף לתערובת את הגזר,החוביזה, הפטרוזיליה והבצל עם השום.

להוסיף תבלינים, להוסיף פרורי לחם ולערבב את הכל ביחד.

לתת לנוח כחצי שעה ואח"כ להכין את הקציצות ולטגן.

אם רוצים לאפות אותם, אפשר להניח אותם בתבנית עם נייר אפיה ולמרוח על כל קציצה שמן זית , לאפות בתנור שחומם ל200 מעלות עד שהקציצות משחימות.

הערה: יותר טעים בטיגון.

אפשר להשתמש באותו מתכון גם עם מנגולד 

בהצלחה מחנה דמארי.

כרגע אין תמונה, אך תסמכו על חנה!

קציצות חוביזה טבעוניות אפויות של סילביה הראל, בשלנית וטיילת - ירושלים



כפיתות - קציצות חוביזה בסגנון טוניסאי - אחי יואל, לבקשתה של אשתו זיוית - צפת.

1 כוס חוביזה טריה קצוצה

1 כוס בצל ירוק קצוץ

2 נתחי חזה עוף קצוץ

5 שיני שום קצוצות

3 פרוסות לחם יבש מורטב וסחוט

2 ביצים

מערבבים הכל ומתבלים ב: 1/2 כפית מלח, כמון, פלפל שחור, פפריקה, כורכום.

צרים קציצות שאצל הטוניסאים נקראות כפיתות, ומטגנים.

אם התערובת רכה מידי, מוסיפים קצת סולת.

בתיאבון עם הרבה זכרונות ילדות כשחזרנו מביה"ס ביום שישי וחיכו לנו הכפיתות הטעימות האלה וריח הלחם הטרי וחמוצי הבית מירקות טריים.



קציצות חוביזה בשריות בסגנון טוניסאי (כפיתות) של אחי יואל כהן
קציצות חוביזה בשריות בסגנון טוניסאי (כפיתות) של אחי יואל כהן

ממולאי חוביזה:

בוחרים עלים גדולים ויפים ירוקים בשיא העונה (בדרך כלל פברואר), קוצצים גבעולים, שוטפים את העלים במי-מלח וחולטים בסיר עם מים רותחים כדקה. מוציאים בזהירות מהסיר ומסדרים על מגש עלה עלה כשהצד התחתון של העלה יהיה למעלה כך שתניחו עליו המילוי.


המילוי לכ-30 ממולאים:

1 כוס אורז (אני מעדיפה מלא)

ירק קצוץ מה שאתם אוהבים (אני ממליצה על שמיר ונענע. אפשר גם להוסיף כוסברה ופטרוזיליה).

4 עגבניות מגורדות

1/4 כוס שמן

1 כפית מלח

קורט פלפל שחור

להניח בסיר קטן ולשים מים עד כיסוי ולבשל חצי בישול (לא בישול מלא).


להניח בתחתית סיר רחב פרוסות עגבניה או תפוחי-אדמה או פרוסות לימון ואפשר גם וגם או לשים את עלי החוביזה הקטנים שנשארו אחרי שבחרתם הגדולים.


להניח ככף מהמילוי על גבי העלה ליד הצד הרחב הפתוח ולסגור מהצדדים עם שתי כנפי העלה ולהמשיך לגלגל עד הסוף כמו בסרטון כאן.





להניח בצורה צמודה את הממולאים אחד ליד השני כמו בתמונה.



סיר ממולאי חוביזה מסודר בספירלה
סיר ממולאי חוביזה מסודר בספירלה (של חברתי ניכה)

כאשר סיימתם הניחו פרוסות לימון/עגבניה מעל הממולאים. להוסיף 1/4 כוס שמן, כפית מלח, חצי כוס מיץ לימון (חברתי היקרה ניכה ממליצה להוסיף מלמעלה בצל מטוגן/מוזהב).

שימו מים עד כמעט כיסוי. כמו בתמונה. שימו לב אם אתם שמים לימון עם הקליפה הממולאים יוצאים מרירים במקצת. מרירות לימונית שעש כאלה שאוהבים. עניין של טעם.


בצל מטוגן וחתיכות לימון בסיר מעל ממולאי החוביזה
בצל מטוגן וחתיכות לימון בסיר מעל ממולאי החוביזה


פרוסות לימון ועגבניה מעל הממולאים
פרוסות לימון ועגבניה מעל הממולאים

הניחו צלחת מעל כדי למנוע מהממולאים להיפרד.

לבשל כשעה על אש נמוכה עם מכסה. ותנו לריח הנהדר למלא את חלל המטבח! שימו לב רק להשאיר קצת מים בסיר בשביל העסיסיות, ואתם לא שורפים את התחתית.

בתיאבון ואל תשכחו לכבד חברים ולהשוויץ!




רוצים ללמוד ולהכיר יותר את צמחי הבר האכילים והמרפאים? מוזמנים להצטרף לסיורי הליקוט ולקבל עדכונים גם דרך קבוצת וואטסאפ שקטה על המועדים. כנסו כאן

לפרטים על סיורי הליקוט הבאים והרשמה,  כנסו כאן

רוצים להזמין סיור ליקוט כחגיגת יום הולדת או לקבוצה. שלחו לי כאן הודעה.


לרכישת חוברת המתכונים הדיגיטלית שלי, המסודרת לפי ליקוט הצמחים בכל עונה ועונה, כנסו כאן: כנסו כאן




זר חוביזה שליקטתי בשיא העונה
זר חוביזה שליקטתי בשיא העונה









bottom of page