גידול כורכום (Turmeric) בקלות בגינה שלכם
- ג'קלין כהן-לייבה
- 31 במרץ
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 1 באפר׳
רבים מכירים את הכורכום כתבלין שמגיע כאבקה ונמצא על מדפי הסופר, אך האם אתם מכירים את הכורכום האמיתי המקורי? זה שללא תוספות בתבלין שלכם, זה שיהווה לכם תרופה ומרפא אמיתי בימי החורף למשל, כאשר מחלות החורף שכיחות כל כך?

סגולות בריאותיות של הכורכום:
כורכום מכיל את החומר הפעיל כורכומין, הידוע בסגולותיו הרפואיות כמו אנטי-דלקתיות, נוגד חמצון ושיפור תפקוד המערכת החיסונית. כל אלה עוזרים בהפחתת דלקות, בהקלה על כאבים, ובשיפור בריאות מערכת העיכול והנשימה.
כורכום ומסיסות ליחה:
הכורכומין שהוא בעל תכונות אנטי דלקתיות, יכול לסייע בהפחתת הליחה המיותרת במערכת הנשימה, במיוחד כאשר מדובר בנזלת או בבעיות סינוסים. הכורכום עוזר לנקות את דרכי הנשימה על ידי צמצום הדלקת ומסייע בהפחתת ייצור הליחה, במיוחד כאשר הבעיה נגרמת כתוצאה מדלקת במערכות הנשימה.
כורכום והרחבת כלי דם:
הכורכום נמצא כמסייע בהרחבת כלי דם. ובכך משפר את זרימת הדם באזו הפנים ומסייע לשחרור סינוס תקוע.
שימוש בפקעת כורכום טרי לשחרור סינוס תקוע:
מספר פעמים יצא לי להשתמש בכורכום טרי לשחרור כאבים. זה בדר"כ קורה אחרי צינון בחורף. התחושה של כאב ראש עמום בצד אחד, שלא משתחרר. זה יכול להגיע גם מכוון השיניים. אני לוקחת חתיכת כורכום טרי, שבחורף נמצאות בשפע בחנויות התבלינים למיניהם או בסופר-מרקט יחד עם הג'ינג'ר הטרי, ונוגסת חתיכה קלה ולועסת, וכך שוב ושוב מספר פעמים.
ההקלה מגיעה אחרי מספר שעות.
מצרפת סרטון הסבר כיצד לעשות זאת.
שימוש במרתח כורכום (תה) לטיפול במחלות חורף/נשימה:
באופן קבוע החל מתחילת החורף, יש לי סיר קטן על הכיריים, ובו אני שמה חתיכות כורכום טרי, חתיכות גי'נג'ר טרי, מקלות ציפורן, מקלות קינמון, גרגרי פלפל שחור, תרמילי הל,כוכבי אניס (לא חייבים הכל, אפשר מה שיש בבית), מכסים במים מהברז ועוד רבע, מביאים לרתיחה כ-2 דקות ומקררים.
המשקה שהתקבל הוא משקעה מחטא ומחמם ומתאים מאוד לכל מי שרוצה לעבור את החורף בשלום.
הוסיפו מים לפי הצורך.
או
הצעד הראשון לגידול כורכום בגינה בקלות:
מאוד קל ופשוט לגדל כורכום בגינה או במיכל גדול, כך שהפקעות יתפתחו בו במהלך הקיץ.
באביב, קחו חתיכת פקעת טריה שקניתם, ואז יש לכם אפשרות לחתוך אותה למספר חתיכות כשבכל חתיכה 'עין' כמו בתמונה כאן (החלק המסומן בעיגול כחול).

טמנו באדמה (אני מעדיפה מיכל גדול כדי שמיקום הפקעת לא ילך לאיבוד ואדע היכן להשקות. עדיף מיכל גדול מאדנית, כדי שלפקעות יהיה מקום להתרבות.
השקו והמתינו שיתחילו לבצבץ עלים ירוקים, שגדלים וגדלים לעלים יפייפים.
במהלך הקיץ חתיכת הפקעת הקטנטנה תגדל גם באדמה ותייצר עוד ועוד פקעות, אותם תוכלו להוציא בסתיו, כאשר עלי צמח הכורכום יצהיבו, או אז זה הסימן שהכורכום מוכן.
אני גם תמיד משאירה חתיכה קטנה באדמה שתגדל בסבב הבא.
כיצד לשמר את פקעות הכורכום הטרי שגידלתם:
שימור או ייבוש כורכום הוא תהליך פשוט יחסית, ואם רוצים לשמור על טעמו וכוחו של החומר הפעיל שבו, יש מספר דרכים לעשות זאת:
1. ייבוש כורכום בתנור
הדרך היעילה ביותר לייבוש כורכום היא בחום נמוך. כך תעשו זאת:
- שלב 1: חתכו את הכורכום לשניים או לרבעים כדי להקל על תהליך הייבוש.
- שלב 2: הניחו את החתיכות על תבנית אפייה בשכבה אחת.
- שלב 3: חיממו את התנור ל-50-60 מעלות צלזיוס (לא יותר חום כדי לא לפגוע בטעמו ובסגולותיו).
- שלב 4: הכניסו את התבנית לתנור וייבשו את החתיכות במשך 4-6 שעות. כדאי לבדוק כל שעה כדי להבטיח שהן לא התייבשו יותר מידי.
- שלב 5: אם החתיכות יבשות, אפשר להוציאן ולהשאירן להיתקרר לפני שתשמרו אותן.
2. ייבוש כורכום טרי בשמש
אם יש לכם מקום שטוף שמש חזק, אפשר לייבש את הכורכום בצורה טבעית:
- חותכים את הכורכום לחתיכות קטנות ומניחים אותם על רשת או על משטח שטוח בשמש ישירה. ייבוש בשמש יכול לקחת מספר ימים, תלוי במזג האוויר.
3. שימוש במייבש פירות וירקות ליבוש כורכום טרי
אם יש לכם מייבש פירות וירקות, אתם יכולים להניח את חתיכות הכורכום על הרשתות של המייבש ולהשתמש בהגדרות המתאימות לירקות (בין 40 ל-50 מעלות צלזיוס). זהו תהליך מהיר יותר מהשמש או התנור.
4. אחסון כורכום מיובש
לאחר שייבשתם את הכורכום, חשוב לאחסן אותו בצורה נכונה כדי לשמור עליו לאורך זמן:
- אחסון: הניחו את הכורכום המיובש בקערה אטומה או בצנצנת זכוכית במזווה או במקרר.
- אבקה: אפשר גם לטחון את הכורכום לאחר ייבושו ולהפוך אותו לאבקה. השתמשו במטחנת תבלינים או במעבד מזון כדי לטחון את החתיכות היבשות.
- אחסון אבקת כורכום: אחסנו את אבקת הכורכום בצנצנת סגורה היטב במקום יבש וחשוך, כדי לשמור על טריותה.
5. הקפאת כורכום טרי(ללא ייבוש קודם)
אם אתם מעדיפים לשמור את הכורכום טרי, אפשר להקפיא אותו:
- חותכים את הכורכום לחתיכות קטנות, מכניסים לשקית קפואה אטומה או קופסה, ומאחסנים במקפיא.
- אפשר להוציא את הכורכום ולהשתמש בו מיידית כשהוא קפוא, ללא צורך להפשיר.
רוצים להכיר מקרוב את צמחי-המרפא בשדות וביערות? מוזמנים להצטרף לסיורי הליקוט שלי.
כאן קישור ללו"ז סיורי הליקוט:
Comments