top of page

צמחי קיץ למאכל ומרפא בבר: אלו צמחי-בר גדלים בקיץ (summer wild plants) וגם מתכון לכיסונים ממולאים

מי הם צמחי-הבר האמיצים שגדלים בפינות רחוב ובשדות בקיץ ונשארים ירוקים ורעננים למרות שאף אחד לא משקה אותם?...


הנה כמה מהם:

חסת המצפן

ירבוז

קייצת מסולסלת

רגלת הגינה


חסת המצפן - Lactuca Serriola

כתבתי עליה מאמר שלם על סגולותיה ואיכויות הריפוי שלה, וצירפתי גם סרטון.


הנה כאן המאמר:



צמח חסת המצפן גדל בפינת רחוב צמוד לקיר
חסת המצפן גדלה בפינת רחוב


הירבוז - Amaranthus

אחד מצמחי הקיץ הקלאסיים!

צמח הירבוז: סגולות ותכונות

הירבוז (Amaranthus) הוא סוג צמחים ממשפחת הירבוזיים, הכולל כ-100 מינים. בישראל נמצאים 12 מינים.


קבוצת צמחי ירבוז כולל קבוצת הזרעים שהתחילה לצמוח בראש הצמח
קבוצת צמחי ירבוז גדלה בפינת רחוב



מאפיינים:

  • חד-שנתיים: רוב מיני הירבוז הם צמחים חד-שנתיים, כלומר הם צומחים, פורחים ומתים בתוך עונה אחת.

  • עלים: העלים פשוטים, בעלי צורות מגוונות, וצבעם ירוק או אדום.

  • פרחים: הפרחים קטנים, לא צבעוניים, מסודרים בתפרחות דמויות שיבולת.

  • זרעים: הזרעים קטנים, שחורים ומבריקים.

שימושים:

  • מזון: זרעי ועלי ירבוז משמשים למאכל באזורים רבים בעולם. הזרעים עשירים בחלבון, ברזל וסידן, והעלים עשירים בוויטמינים ומינרלים.

  • רפואה: בעבר ייחסו לצמחי הירבוז סגולות מרפא רבות. כיום, נעשה שימוש בעלי הירבוז ברפואה העממית לטיפול במגוון בעיות, כגון פצעים, שלשולים, זיהומים ועוד.

  • נוי: מינים מסוימים של ירבוז משמשים כצמחי נוי בגינות.

סגולות:

  • ערכים תזונתיים גבוהים: זרעי ועלי ירבוז עשירים בחלבון, ברזל, סידן, ויטמינים ומינרלים.

  • נוגד חמצון: הירבוז מכיל נוגדי חמצון חזקים, המסייעים להגן על הגוף מפני נזקי הרדיקלים החופשיים.

  • תכונות אנטי דלקתיות: הירבוז ידוע בתכונותיו האנטי דלקתיות, ויכול לסייע בטיפול בדלקות מפרקים, כאבי שרירים ועוד.

  • מסייע לירידה במשקל: הירבוז עשיר בסיבים תזונתיים, המסייעים לתחושת שובע ומסייעים לירידה במשקל.


אני מאוד אוהבת להכין מהירבוז כיסוני כוסמין מבצק קל להכנה.


הנה המתכון לכיסוני ירבוז טעימים:


אחרי ששטפתם את הירבוז.

שימו במחבת בצל בשמן והזהיבו.

הוסיפו את הירבוז הקצוץ, ערבבו, הוסיפו מלח ופלפל שחור.

השאירו אותו מספר דקות עד שיתאדה ויתרכך, וזה קורה מהר מאחר והירבוז דק.


בצק:

1 כוס קמח מלא או כוסמין

1 כוס קמח רגיל.

חצי כוס מים רותחים

חצי כוס שמן

חצי כפית מלח

ערבבו לבצק.

קרצו לעיגולים,

שימו מהמילוי וסגרו והדקו את קצוות הכיסון.

מרחו במבשרת עם קצת מים ופזרו שומשום.

לתנור 20 דקות 180 מעלות.


מצרפת סרטון על הכנת הכיסונים:




הקייצת המסולסלת - Conyza bonariensis

כשמה כן היא, גדלה בקיץ!

תמצאו אותה גדלה בין סדקי מדרכות ותופתעו לגלות שהיא אכילה!!

גם הטעם שלה מפתיע: חרפרף במקצת, והשימוש בה הוא לגוון טעמים בסלט בצורה מעטה יחסית כדי שלא תהיה דומיננטית מידי.


לקייצת סגולות של טיפול ברגישויות בעור.

באחת הפעמים שנכוויתי בשטח, הדבר היחיד שהיה באזור היתה הקייצת.

מיד קטפתי ממנה, מעכתי במקצת והנחתי על הכוויה.

הופתעתי איך שהיא הרגיעה לי את האזור!!




ערכים תזונתיים של הקייצת:

ויטמינים - הקייצת עשירה במגוון ויטמינים חיוניים כמו A,C,B.

מינרלים - היא מכילה גם מינרלים כמו סידן, אשלגן, מגנזיום, זרחן וברזל.

נוגדי חמצון - הקייצת עשירה בנוגדי חמצון רבי-עוצמה, המסייעים להגן על הקוף מפני נזקי דיקלים חופשיים.


סגולות הקייצת:

מסייעת לטיפול בבעיות עור,

מטפלת בבעיות עיכול ואף דלקות בדרכי השתן.

היא אנטי-דלקתית ונוגדת חמצון.

נחשבת גם אנטי-בקטריאלית ואף אנטי-פטרייתית.



3 תמונות של צמח הקייצת - בפריחה, מקרוב, בצמיחה מבין סדק מדרכה
קייצת בשלל תצורות - צומחת ופורחת


רגלת הגינה (PORTULACA)


רגלת הגינה הנהדרת!

שאלו אותי היכן מוצאים את רגלת הגינה ואיך להשיג שתיל?

הכי פשוט: ראיתם אותה גדלה בפינת רחוב או מדשאה? קטפו אותה (היא נחשבת עשב שוטה. הגננים יוציאו אותה בכל מקרה!), לא נורא אם לא יצא מהשורש, אפשרי לגדל גם מגבעולים שקטפתם. הרגלה היא כמו סוקולנט מהבחינה הזו. אתם שמים באדנית ונותנים לה לגדול ולהתרבות עד שיהיה לכם מספיק לסלט. כי רגלת הגינה היא סופרפוד נפלא, היא קלה לגידול!

היא מלאה באומגה 3, ברזל ויטמין a, נוגדי חמצון ומגנזיום, טובה למערכת העיכול ולהסדרת המיעיים ולעור והיא בחינם!!!

וממש ממליצה לכם לאמץ אותה ולשלב אותה בסלט או בשייק ובבישול.


כל סגולותיה של רגלת הגינה:

רגלת הגינה, הידועה גם בשמות "פרפחינה", היא צמח בר חד שנתי שכיח בישראל. למרות שנחשב לעשב "שוטה", רגלת הגינה טומנת בחובה שפע של סגולות בריאותיות ותזונתיות מרשימות.

ערכים תזונתיים גבוהים:

  • אומגה 3: רגלת הגינה היא מקור צמחי יוצא דופן לאומגה 3, חומצת שומן חיונית חשובה לבריאות הלב, המוח והעיניים. למעשה, היא מכילה כמות גבוהה יותר של אומגה 3 מכל ירק אחר!

  • ויטמינים: רגלת הגינה עשירה במגוון ויטמינים חיוניים, ביניהם ויטמין A, ויטמין C, ויטמיני B קומפלקס.

  • מינרלים: הצמח מכיל גם שפע של מינרלים חשובים, כגון ברזל, סידן, מגנזיום, אשלגן וזרחן.

  • נוגדי חמצון: רגלת הגינה עשירה בנוגדי חמצון רבי עוצמה, המסייעים להגן על הגוף מפני נזקי רדיקלים חופשיים.

יתרונות בריאותיים:

  • מחזקת את מערכת החיסון: הוויטמינים והמינרלים הרבים ברגלת הגינה תורמים לחיזוק מערכת החיסון ומסייעים לגוף להתמודד עם זיהומים.

  • משפרת את בריאות הלב: אומגה 3 וויטמין C תורמים להפחתת רמות הכולסטרול הרע (LDL) וטריגליצרידים בדם, ובכך מסייעים לשמירה על בריאות הלב וכלי הדם.

  • תומכת בבריאות העיניים: ויטמין A וויטמין C חיוניים לבריאות העיניים ומסייעים במניעת מחלות עיניים ניווניות.

  • משפרת את תפקודי המוח: אומגה 3 וויטמיני B קומפלקס תורמים לשיפור תפקודי המוח, הזיכרון והריכוז.

  • מסייעת במניעת סרטן: נוגדי החמצון הרבים ברגלת הגינה מסייעים להגן על הגוף מפני נזקי רדיקלים חופשיים, אשר עשויים לתרום להתפתחות סרטן.

  • מסדירה את פעילות המעיים: רגלת הגינה עשירה בסיבים תזונתיים, המסייעים לעיכול תקין ומסדירים את פעילות המעיים.

  • טובה לבריאות העור: ויטמין A וויטמין C חשובים לבריאות העור ומסייעים בהתחדשות תאי העור.

  • מסייעת בהפחתת לחץ דם גבוה: אשלגן וויטמין C תורמים להפחתת לחץ דם גבוה.

  • תורמת ליעילות הדיאטה: רגלת הגינה דלה בקלוריות ועשירה בסיבים תזונתיים, מה שהופך אותה למזון מצוין לירידה במשקל.

שימושים קולינריים:

  • עלים וגבעולים: ניתן לאכול את עלי הגבעולים והגבעולים של רגלת הגינה טריים בסלטים, כריכים, סלטים, שייקים ועוד.

  • בישול: ניתן לבשל את עלי הגבעולים והגבעולים של רגלת הגינה במגוון תבשילים, מרקים ורטבים.

  • תיבול: ניתן להשתמש בעלים של רגלת הגינה כתיבול טרי למאכלים שונים.

  • כבישה: ניתן לכבוש את עלי הגבעולים והגבעולים של רגלת הגינה.




רגלת הגינה צומחת בבר, פריחה בצהוב
רגלת הגינה צומחת בבר, פריחה בצהוב




סלט רגלת הגינה קצוץ, עם עגבניות ובצל
סלט רגלת הגינה עם עגבניות ובצל








ואם אתם מרגישים שאתם רוצים להתעמק בנושא סגולות ונפלאות צמחי-הבר, מוזמנים להצטרף לקורס ליקוט ורוקחות מהטבע שיתחיל בנובמבר 2024.

כאן פרטים והרשמה מוזלת מוקדמת עד 31/7/24:






Comments


bottom of page