top of page

אלו נבטים של צמחי-בר אכילים נמצא בסיור ליקוט בסתיו

בסתיו, חודשים אוקטובר-נובמבר-דצמבר (תלוי בכמות הגשמים ובאזור הגאוגרפי), אחרי הגשמים, נמצא המון נבטים של צמחי-בר למאכל בסיורי הליקוט שלנו.

לנבט ערכים תזונתיים רבים, שכן הוא אוצר בתוכו את כל סגולות הצמח במרוכז: ויטמינים, מינרלים, חלבונים ונוגדי חמצון.

כיצד נזהה את נבטי צמחי-הבר האכילים וכיצד נשתמש, וגם כיצד נלקט אותם, כך שימשיכו לצמוח גם אחרי שליקטנו את הנבט.


"כי נבטים זה הכי הכי!"


בסיורי הליקוט הסתוויים שלנו, כשבועיים אחרי הגשמים, אנו לומדים לזהות נבטים של צמחי-בר אכילים, בשדות וביערות, וחשוב שגם אתם תזהו ואפילו תניחו להם לגדול בגינה שלכם ובסביבתכם.

לנבטים ערכים תזונתיים רבים של צמח האם, המרוכזים כולם בנבט, ואנו יכולים לשלב אותם בארוחה שלנו, בסלט או בסנדוויץ או אפילו להכין מהם פסטו טעים ומזין.

מעבר לזה שליקוט בטבע חוסך מאיתנו את הכימיקלים והריסוסים שנמצאים בתוצרת ירקות ופירות שאנו קונים בסופר-מרקט. עוד על יתרונות וכללי הליקוט כנסו כאן:


בתמונה מטה שילבתי נבטים של חרדל (חרפרפים וארומטיים) ונבטים גדולים של גדילן, הנחשב צמח מנקה רעלים מהגוף.

כשאתם מלקטים נבטים בבר, השתדלו לגזור עם מספריים ולא להוציא עם השורש, כך תשמרו על המשכיות הצמח שימשיך לגדול גם אחר-כך ולתת לנו שפע ותזונה בריאה.

צלחת נבטי-בר לארוחה שליקטתי בסיור ליקוט
תי מסיור ליקוט עם נבטים של צמחי-בר והכנתי לארוחה סלט בריא

נבטי צמחי-בר פופולאריים שנמצא בסיור-ליקוט סתוי אחרי הגשמים:

נבט החוביזה, היא החלמית:

הנבט הראשון כמעט שנובט אחרי הגשמים הוא נבט החוביזה, היא החלמית.

נמצא אותו כמעט מיד בסיור הליקוט הסתיו שלנו.

חשוב להכיר את הנבט הזה, מאחר ולחלמית תכונות של סיכוך הגרון וטיפול במחלות סתיו כמו גרון כואב ושיעול, בשל המוצילאגים, הוא הריר, החומר הפעיל שקיים בכל משפחת החלמתיים (צמחים אחרים ששייכים למשפחה היא החוטמית הזיפנית, הבמיה, חלמית גדולה).

לפעמים נמצא אותם גדלים בקיבוץ גדול כמו בתמונה כאן.

נזהה אותם לפי צורת הלב העדינה שיש לפסיגים, הם העלים הראשון של הנבט, שלאחריו באים העלים האמיתיים של הצמח, המוכרים יותר.

כאשר נקטוף אותם לסלט למשל, נשתדל לגזור עם מספריים קרוב לחלק התחתון כדי לא לתלוש עם השורש.


ליקוט נבטי חוביזה בסיור ליקוט
מקבץ נבטי חוביזה שלאחר הגשם

נבט חרדל השדה:

הנבט הנוסף שתמצאו בסיור ליקוט סתוי שתעשו אחרי הגשמים הראשונים, זה נבט חרדל השדה.

נבט ממשפחת המצליבים (נקראת כך כי עלי הכותרת של הפריחה של משפחת המצליבים נראית כמו צלב (4 עלי כותרת), וכך גם הנבט, שנראה כמו רביעיה כאשר כל חלק נראה כמו זוג עלים צמודים עם הפרדה חלקית. כאן בתמונה כבר רואים את העלה האמיתי צומח מאמצע הנבט. והוא עבר צומח עם השעירות האופיינית לחרדל השדה.

מעבר לכך כאשר תמוללו את הנבט תרגישו ריח ארומטי חרפרף עולה באפכם, שאופייני למשפחת המצליבים.

גם כאן השתדלו להשתמש במספריים כאשר אתם מלקטים את הנבטים הצעירים עם הטעם העדין.

תוכלו לשלב אותם בסלט וליהנות מטעם חדש במטבח שלכם.


כך נראה נבט חרדל השדה בסיור הליקוט
כך נראה נבט חרדל השדה בסיור הליקוט

כך נראה מקבץ נבטי חרדל כשתצאו לסיור ליקוט בסתיו
מקבץ נבטי חרדל שמצאנו בסיור ליקוט


נבט גדילן מצוי:

הנבט השלישי המאוד פופולארי שתמצאו נובט בסיור ליקוט סתוי הוא נבט הגדילן המצוי.

פסיגי נבט הגדילן מאוד עדינים וחלקים וללא קוצים המאפיינים את הגדילן עצמו.

אך מצב זה נעלם תוך שבועיים. כך שכדי ליהנות מהתכונה התמימה הזו שלו כבייבי, כדאי למהר לשדות אחרי הגשם וללקט אותו.

הגדילן שייך למשפחת המורכבים, ואכן הנבטים נראים כמו נבט חמניה (למי שיצא לגדל פעם חמניה מכיר את המראה).

לגדילן סגולות של ניקוי רעלים, ולכן ממש כדאי לכם ללקט אותו (שוב, כדאי לגזור מהתחתית עם מספריים כדי לא לפגוע בהמשך צמיחתו).

שלבו אותו בסלט שלכם או אם יש לכם כמות גדולה הכינו ממנו פסטו. (לשטוף, לטחון ולהוסיף תוך כדי שמן זית לימון מלח ופלפל שחור ואגוזים, אם בא לכם לשדרג).

המשך, כשבוע-שבועיים לאחר שמצאתם נבטים צעירים וחלקים של הגדילן בסיור הליקוט שלכם, תמצאו את אותו נבט מתחיל להצמיח את העלים האמיתיים שלו, שמאוד אופייניים לגדילן, אלה עם הקוצים.



מקבץ נבטי גדילן טריים ורעננים. ישר לסלט
מקבץ נבטי גדילן רעננים


מקבץ נבטי צמחי-בר מגוון שמצאנו בסיור ליקוט: חוביזה, חרדל, גדילן
מקבץ נבטי צמחי-בר מגוון שמצאנו בסיור ליקוט: חוביזה, חרדל, גדילן




כ




135 צפיות0 תגובות
bottom of page